HOĆE LI DANILOVIĆ POPUSTITI ILI SLEDI RASPUŠTANJE PARLAMENTA? Tri opcije za rešenje politčke krize, a samo jedna realna

11:04

Crna Gora 0

Situacija oko političke krize u Crnoj Gori je jasna. Na stolu su tri opcije, ali je samo jedna realna. Međutim, iako je za nju 40 poslanika, a odnosi se na formiranje nove Vlade, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je protiv.

HOĆE LI DANILOVIĆ POPUSTITI ILI SLEDI RASPUŠTANJE PARLAMENTA? Tri opcije za rešenje politčke krize, a samo jedna realna
Printscreen/Youtube

Dakle, najrealnije je bilo očekivati da do 16. marta lider Demosa Miodrag Lekić vrati mandat, te da aktuelni premijer Dritan Abazović ostane na tom mestu, ali da u Vladu uđu i DF i Demokrate. Iako su bili na pragu dogovora jer ga je podržalo 40 poslanika, Ujedinjena Crna Gora je rekla da na to ne pristaje. 

„Rekao sam da rekonstrukciju nećemo podržati jer smo tu izjavu dali davno, da iza toga stoje stranački organi i ja lično, da ja neću rekonstruisati Vladu koju smo oborili jer je izabrao DPS i da ne možemo podržati da se mandat ponovo, i to u preostalih šest dana, da Dritanu Abazoviću. Ako Miodrag Lekić predloži kabinet u narednih šest dana glasaćemo za jer smo i to obećali“, kazao je Danilović. 

Jedan glas potrban za formiranje Vlade, biće tražen među manjinama, i prema određenim najavama, biće razgovora sa pojedinim albanskim partijama, koje imaju svoje poslanike u Skupštini. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Druga, manje realna opcija, za koju se zalaže Danilović jeste da Lekić bude premijer i da predloži novu Vladu. Kako stvari sada stoje velika većina nije za taj predlog iako je mandat za sastav Vlade dat Lekiću. 

Treća opcija, koja ukoliko prva ne bude uspešno završena jeste raspuštanje parlamenta. Ukoliko Vlada ne bude formirana do 16. marta, predsednik Crne Gore Milo Đukanović imaće zakonski osnov da raspusti parlament i raspiše prevremene parlamentarne izbore. 

Opcije su nastolu i sada je sve jasno. Ako do 16. marta ne bude nove Vlade, Đukanović sigurno neće čekati već će odmah raspisati izbore, koji u ovom trenutnku jedino njemu mogu ići na ruku.

Komentari(0)

Loading