HERCEGOVAC OTERAO NAPOLEONA IZ MOSKVE: 250 godina od rođenja generala MILORADOVIĆA

Alo Redakcija

16:11

Crna Gora 0

General Miloradović se ponosio srpskim korenima, a komandovao je ruskim gardijskim korpusom u ratovima protiv Šveđana, zatim Turaka kao i protiv Napoleonove armije. Posebno se istakao u ratu protiv Napoleona i u Borodinskoj bici, u kojoj je učestvovalo 10 srpskih generala.

HERCEGOVAC OTERAO NAPOLEONA IZ MOSKVE: 250 godina od rođenja generala MILORADOVIĆA
Foto:Youtubeprintscreen/ Sputnjik Srbija

Rođen je 12. oktobra 1771. godine u Sankt Peterburgu, a potomak je srpske plemićke porodice Miloradović iz Hercegovine. Njegovi preci su se u Rusiju doselili u vreme Petra Prvog i skoro dva veka ova porodica slavno je služila novoj otadžbini.

Njegov otac je bio učesnik rusko-turskih ratova u vreme Katarine Velike, da bi potom postao namesnik Malorusije

General Miloradović se ponosio srpskim korenima, a komandovao je ruskim gardijskim korpusom u ratovima protiv Šveđana, zatim Turaka kao i protiv Napoleonove armije. Posebno se istakao u ratu protiv Napoleona i u Borodinskoj bici, u kojoj je učestvovalo 10 srpskih generala.

Odmalena se spremao za vojni poziv, a školovao se i u Nemačkoj i Francuskoj. Na studijama u Kenigsbergu, današnjem Kalinjingradu, jedan od profesora bio mu je i čuveni filozof Imanuel Kant.U vojničkoj karijeri je brzo napredovao, munjevito je sticao čin po čin, a bilo mu je samo 38 godina kada je dogurao do čina pešadijskog generala.

Titula grofa i carev grb na epoletama

Četiri godine kasnije car Aleksandar Prvi mu dodeljuje i titulu grofa i prvi stiče pravo da na epoletama nosi carev monogram. Bio je rođeni ratnik. Učestvovao je u preko 50 pobedonosnih bitaka. Imao je reputaciju izuzetno hrabrog, neustrašivog i odvažnog vojskovođe, veoma voljenog među vojnicima. Uvažavale su ga i ruske vojskovođe, ali i neprijatelji.

Krilati general

Bio je omiljeni učenik velikog Aleksandra Suvorova, pod čijom komandom je ratovao protiv Turske i Poljske, a zbog vojničkih veština i brzine na bojnom polju od čuvenog Mihaila Kutuzova – ruskog vojskovođe srpskog porekla – dobio je nadimak „krilati general”.Francuzi su mu se divili i nazivali ga „ruskim Bajarom“, po čuvenom francuskom vojskovođi Pjeru Terailu, koga su savremenici karakterisali kao „viteza bez straha i mane“.

Najodlikovaniji general Ruske armije

Nosilac je mnogih ruskih i evropskih odlikovanja i važi za gotovo najodlikovanijeg aktivnog oficira ruske armije. Ostao je primer predanog služenja Rusiji, gde je poštovan i cenjen ne samo kao vojskovođa, nego i kao mudar, častan, pravedan i dostojanstven državnik koji je mnogo uradio i za Rusiju i za severnu rusku prestonicu –Sankt Peterburg, grad na čijem je čelu kao general-gubernator bio od 1818. godine, pa sve do svoje tragične smrti 14. decembra 1825. godine.

Upucan i izboden u leđa

Stradao je tokom čuvenog ustanka dekabrista na Senatskom trgu, pokušavajući da smiri pobunjene plemiće. Iskusni general, koji je prošao na desetine bojišta bez ranjavanja, ranjen je iz pištolja i izboden bajonetom. Pogođen je mučki – u leđa. Ubio ga je jedan od radikalnih pobunjenika – Petar Kahovski. Kada su mu izvadili metak iz pluća, rekao je: „Hvala Bogu, ovo nije vojnički metak. Sada sam srećan!“

Zabranio alkohol i kocku

Kada je preminuo od zadobijenih rana bilo mu je samo 54 godine.Kao gubernator sproveo je antialkoholnu kampanju, smanjivši broj kafana u gradu i zabranivši kockanje u njima, znatno je popravio stanje gradskih zatvora i položaj zatvorenika, osvetlio je centar ruske carske prestonice, izgradio predgrađa Petrograda, podstakao izgradnju niza prosvetnih instituta i kulturnih institucija, pripremio ulazak prvih parobroda u akvatoriju Neve i Finskog zaliva, aktivno se zalagao za ukidanje kmetstva…

U ljubavi sa balerinom Boljšoj teatra

Nikada se nije ženio i nije imao potomstvo, iako je važio za izuzetno lepog čoveka i pravog kavaljera u koga su bile zaljubljene mnoge poznate žene tog doba. Poslednja njegova ljubav bila je prvakinja baleta Boljšoj teatra Jekaterina Telešova, u koju je bio zaljubljen i ruski diplomata, pesnik, dramaturg i kompozitor Aleksandar Gribojedov.

Puškina spasio od „Sibira“

Zbog toga Miloradovića nazivaju i „suparnikom Gribojedova“, ali i „spasiteljom Puškina“, pošto je slavnog pesnika spasio od strahota izgnanstva u Sibir.General Miloradović je toliko cenjen u Rusiji da mu je u Sankt Peterburgu podignut spomenik, u vojnoj galeriji najznamenitijeg muzeja „Ermitaž“ čuva se njegov portret, a Centralna banka Rusije je svojevremeno izdala monetu sa njegovim likom.

„Marš generala Miloradoviča“

Osim toga, 38. toboljski pešadijski puk, koji je postojao više od dva veka – sve do 1918. godine – nosio je njegovo ime, a u njegovu čast komponovan je i „Marš generala Miloradoviča“.

Ostrvo nosi njegovo ime, sahranjen u okviru lavre Aleksandra Nevskog

Čak je i jedno koralno ostrvo u Tihom okeanu, u arhipelagu Tuamotu, nazvano po njemu.Kao nosilac Ordena svetog Aleksandra Nevskog, sahranjen je u muzeju Blagoveštenske crkve u okviru Lavre Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu, pokraj legendarnog Suvorova.

Natpis nad njegovim grobom glasi: „Ovde počivaju ostaci pešadijskog generala, nosioca svih ruskih ordena i nosioca odlikovanja svih evropskih država, grofa Mihaila Andrejevića Miloradovića“.

Region.RS/Sputnik

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading