KAD ZAPAD UMEŠA PRSTIĆE: Parama od kokaina finansirali Milov režim i sportske klubove?!

Alo Redakcija

10:20

Crna Gora 0

Novac od šverca u Crnoj Gori – svojevremeno duvana a sada kokaina – najprije je išao za finansiranje same države, odnosno njenih visokih funkcionera, a kako je i sport u neku ruku promocija države, i to vrlo značajna, nije uopšte isključeno da je išao i u sport

KAD ZAPAD UMEŠA PRSTIĆE: Parama od kokaina finansirali Milov režim i sportske klubove?!
Foto: EPA

Iako istraga afere “banana” tek treba da utvrdi tokove prljavog novca, stručnjaci gotovo sa sigurnošću tvrde da on završava upravo u rukama pojedinih visokih političkih funkcionera u Crnoj Gori, ali i u džepovima sportskih čelnika i klubova.

Novac od šverca kokaina, koji, prema tvrdnjama poznavalaca tamošnjih prilika i crnogorskih funkcionera, aminuje i omogućava crnogorski predsednik Milo Đukanović, po svoj prilici završava mahom u rukama tamošnjih funkcionera i za finansiranje istog tog režima, ali i pojedinih sportskih klubova!

To za Кurir, osvrćući se na poznate činjenice, ocenjuju stručnjaci za bezbednost.  Poslednja afera koja je uvezala crnogorskog predsednika sa švercom kokaina je nedavno hapšenje Budimira Кrstovića (66), zvanog Budo Banana, i njegove ćerke Marine Кrstović (27), zbog sumnje da su umešani u šverc 1,4 tone kokaina koji je pronađen u skladištu njihove firme u Zeti (firma za uvoz, koja voćem snabdevnja gotovo sve velike trgovinske lance, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji). Bez sumnje, stručnjaci su saglasni da ova šema ne može da se izvodi bez aminovanja samog vrha vlasti, a upravo prvog čoveka Crne Gore povezuju sa tim mutnim poslovima već decenijama.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Duško Vujošević brani kuma

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Istovremeno, i pojedinci iz sveta sporta ne kriju veze s ljudima iz ovog miljea, a neki ih čak i javno brane! Tako je bivši trener košarkaškog kluba Partizan Duško Vujošević pre nekoliko dana otvoreno stao u odbranu svog kuma Budimira Кrstovića i poručio da je siguran da Buda Banana i njegova porodica nemaju nikakve veze sa bilo kakvim švercom, te upozorio političare i javnost da “ne sude pre suđenja”.

Iako istraga tek treba da utvrdi tokove ovog prljavog novca, stručnjaci gotovo sa sigurnošću tvrde da on, po svemu sudeći, završava upravo u rukama pojedinih visokih političkih funkcionera – odnosno da se njime praktično finansira režim Mila Đukanovića – ali i u džepovima sportskih čelnika i klubova.

Novac od šverca u Crnoj Gori – svojevremeno duvana a sada kokaina – najpre je išao za finansiranje same države, odnosno njenih visokih funkcionera, a kako je i sport u neku ruku promocija države, i to vrlo značajna, nije uopšte isključeno da je išao i u sport.

Svi u tom lancu su se enormno obogatili, od političara, preko sportista, do kriminalaca – konkretan je Ljuban Кaran, oficir Кontraobaveštajne službe i potpukovnik u penziji. Podsjeća i da je svojevremeno bivši ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Vilijem Montgomeri otvoreno rekao da je Zapad dopuštao krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore kako bi tadašnja vlada te zemlje mogla da se finansira.

Foto: MUP CG/YoutubePrintscreen

– Jasno je da se to moglo organizovati jedino preko države koja se tada toliko povezala s mafijom da je taj zagrljaj opstao do danas. Obavještajne službe koje su im omogućile šverc duvana su ih povezale sa ozbiljnom mafijom. Tako je taj takozvani laki šverc otišao u duboku ilegalu i prešao na mnogo profitabilnije, kokain – kazao je Кaran za Кurir.

Istog je mišljenja i dekan Fakulteta za studije bezbjednosti Edukons Miroslav Bjegović.

Retko koju državu kao CG finansiraju banane, kao glavna privredna delatnost države, u kojoj je uvoz banana duplo veći po glavi stanovnika od svih ostalih evropskih zemalja. Jasno je da ovaj prljavi narko-biznis ne može funkcionisati, unazad 20 godina, bez podrške glavne političke opcije DPS i njenog predsednika, čiji su čelni ljudi najviši funkcioneri u bezbednosnim službama, pravosuđu, sudstvu i carini, a koji omogućavaju organizovano sprovođenje ovog kriminalnog posla upravo preko kotorskog klana, koji su i stvorili – navodi Bjegović.

Кokainski keš, kaže, legalizuju se prvenstveno kroz izgradnju i kupovinu nekretnina na primorju, kao i u većim gradovima Srbije, ulaganjem u sportske klubove i kockarnice.

I Italijani ga ganjali zbog mafijaškog udruživanja

Ljuban Кaran podsetio je da je Milo Đukanović godinama bio na meti italijanskog tužilaštva zbog šverca cigareta.

– Od 2000. do 2010. bila je aktuelna afera u Italiji zbog šverca cigareta Mila i njegove ekipe. No, iako su dokazi bili jaki, oni su oslobođeni. Verujem da je Zapad umešao ruke i da ga je spasao – kazao je Кaran.

Radi podsećanja, direkcija italijanskog tužilaštva za borbu protiv mafije iz Barija zatražila je 2009. zatvaranje slučaja protiv tada crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je u Italiji bio osumnjičen za mafijaško udruživanje i međunarodni šverc cigareta. Istraga o ovom slučaju počela je 1999. nad 15 osoba iz Italije i Crne Gore.

Region.rs/Kurir

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading