Republika Srpska

08:00

13 oktobra, 2021

DODIK OTVORENO: Neskriveno radimo na projektu samostalne RS, poslednji trenutak da se „vrati kući“

Dodik kaže da je ovo poslednji trenutak da se RS "vrati kući".

Foto: Shutterstock

Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neskriveno radi na projektu samostalne Republike Srpske u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine, izjavio je danas lider te stranke Milorad Dodik, uoči sednice njenog predsedništva.

Dodik, koji je član Predsedništva BiH, rekao je da se planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Obaveštajnoj agenciji BiH, nakon čega bi RS formirala obaveštajnu strukturu.

„Proglasićemo ništavnim zakone o sudu i tužilaštvu na prostoru Srpske. Odbacićemo i zabraniti njihove aktivnosti na prostoru Srpske. To ćemo učiniti i sa SIPA i sa Obaveštajnom službom. Sudbinsko pitanje za Republiku Srpsku je vraćanje nadležnosti. Odbacujemo da se zakonima menja Ustav. U našem planu nije razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta RS“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je pozvao ljude u Republici Srpskoj da razumeju ovakvu situaciju.

„Ukoliko “nenavođena raketa“ kao što je Ustavni sud, počne da donosi svoje odluke, ukinuće RS vrlo brzo. Naša je procena da nema nazad, mislimo vrlo ozbiljno i nećemo se povući pred pretnjama, sankcijama“, jasan je Dodik.

Cilj je da se odbije antidejtonsko ponasanje, dodaje predsednik SNSD.

„Protiv sam bilo kakve vrste sukoba. Donosimo odluke i spremni smo na dijalog, nećemo voditi nikakve akcije, osim ako RS bude napadnuta. Da bi se upotrebila vojska BiH, ja sam uveren da nema odluka da se ta vojska upotrebi, siguran sam da nijedan Hrvat ne bi prihvatio da ide na RS“, naglasio je Dodik.

On je poručio da će RS odmah formirati obaveštajnu službu.

„SIPA ćemo dati rok da napusti Republiku Srpsku, a ako ne napusti, primerenim merama ćemo mi to učiniti. Nista nije radikalno, ovo je samo jačanje Ustava i dejtonske pozicije RS. Centralizacija odgovara samo njima (u Sarajevu), a ne Srbima i Hrvatima“, rekao je Dodik.

Dodik kaže da je ovo poslednji trenutak da se RS „vrati kući“.

„Vreme je da Republika Srpska vrati ono sto joj je oteto. Ako nema ranije dejtonske pozicije RS onda nema razloga da postoji BiH. Naš plan podrazumeva da odbijemo saglasnost po pitanju vojske, jer to je bilo vreme nametanja, to su bili nedostojni uslovi. Povući ćemo nasu saglasnost. Danas vidimo da je za ratne zlocine mogu da odgovaraju samo Srbi. Želimo da nam se vrate nadležnosti“, naglasio je.

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.