BRŽE SE ŠIRI MEĐU NEVAKCINISANOM POPULACIJOM: Nove podvrste omikrona hara kod komšija

08:00

Hrvatska 0

Gotovo dve hiljade manje je zaraženih korona virusom danas nego prošlog utorka u Hrvatskoj, a potvrđen je još jedan slučaj zaraze novom podvrstom omikrona.

BRŽE SE ŠIRI MEĐU NEVAKCINISANOM POPULACIJOM: Nove podvrste omikrona hara kod komšija
EPA

- Da je u cirkulaciji novi podsoj omikrona imali smo indicije još pre dve nedelje. I to je taj prvi slučaj iz Zagreba. Prošle nedelje potvrđeno je pet slučajeva i ove nedelje svega jedan slučaj - rekla je Irena Tabain, šef Odeljenja za virološku dijagnostiku Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, u Dnevniku HTV-a, prenosi Večernji list.

Na pitanje kako se varijanta BA.2 ponaša, kazala je da istraživanja pokazuju da je više zarazan, a da je klinička slika slična slici kod zaraze BA.1 varijantom.

- Ono što je drugačije u odnosu na BA.1, prema podacima iz Danske gde je BA.2 prisutan oko 70 posto, jeste da se nova varijanta bolje širi među nevakcinisanom populacijom. Takva razlika kod prve varijante nije bila primećena - rekla je i osvrnula se na pandemiju korona virusa.

- Teško je reći da smo pri kraju pandemije, ali treba se nadati. Činjenica je da kad se omikron pojavio vrlo se brzo menjao. RNA virusi su skloni mutacijama. Postoji mogućnost da se javi potpuno nova varijanta, zato je važno da se pridržavamo mera i sekvenciramo što veći broj uzoraka. Oni se trenutno šalju u Nemačku, ali se nadamo da ćemo uskoro i sami sekvencirati. Nedeljno se sekvencira oko 2.000 uzoraka, jedino tako možemo biti sigurni da ćemo uhvatiti novu varijantu ako se pojavi - zaključila je Tabain.

Komentari(0)

Loading