KOMŠIJE STAVLJAJU VELIKOG SRBINA NA SVOJU KOVANICU: Kako će izgledati hrvatske kovanice evra i centa

14:11

Hrvatska 0

Dizajn nacionalne strane kovanica evra i centa predstavljen je danas na 14. sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj, za što je ciljani datum 1. Januar 2023. godine.

KOMŠIJE STAVLJAJU VELIKOG SRBINA NA SVOJU KOVANICU: Kako će izgledati hrvatske kovanice evra i centa
Printscreen/Instagram

Podsetimo, 

Aleksandra Ninković Tašić, predsednica društva „Mihajlo Pupin”, gostujući u programu Radio Beograd 2 prvi put je pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kojem poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.

„Ja sam Srbin, nema veze gde sam rođen. Po majci sam Srbin”, napisao je Tesla.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Istakao je kako je lik Nikole Tesle u javnom savjetovanju dobio najviše glasova. Motivi koji su odabrani su, osim Tesle, hrvatska šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna i glagoljica.

"Pritom je šahovnica određena za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama evra i centa. Dakle, poruka je prepoznatljivost Hrvatske", rekao je Plenković.

Šef Ureda predsednika Vlade Zvonimir Frka Petešić rekao je između ostalog da su Teslini patenti i teoretski rad stvorili uslove za elektrifikaciju sveta, dodavši da se radi o vrlo prepoznatljivom liku i imenu u svetu.

Na obodu kovanice od dva evra, naveo je takođe, stoji čuveni stih Ivana Gundulića: "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

Član Nacionalnog veća Vilim Ribić rekao je da su mu kovanice prekrasne, ali da je primetio mali detalj, ako nije prekasno intervenisati - da nema tačke koja bi razdvojila početak od kraja stiha. Frka Petešić rekao je da će razmotriti tehničku mogućnost da se ubaci tačka, odnosno neki krupniji znak.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da će se sada pristupiti izradi alata kojim će se kovati kovanice za koje je odabran dizajn. Hrvatska kovnica novca pristupiće probnom otkovu milion komada svake od kovanica. HRT piše da se očekuje da će do leta biti dostupni probni primerci.

"Cijela operacija koštaće dosta, preko 900 miliona kuna, u samim troškovima nabavke materijala, pripreme kovanja i štampanja novca", dodao je Vujčić.

Plenković je čestitao autorima te zahvalio Veću i ostalim učesnicima procesa.

"Važno je da javnost razumije da je ovo zaista jedan proces koji se vodi sistemski, vodi se studiozno, uključeni su baš svi koji trebaju biti i mislim da ovakav veliki istorijski trenutak koji nas očekuje 1. januara 2023. treba biti kvalitetno pripremljen u svim aspektima, a to, naravno, podrazumijeva i kvalitetan zakon i niz drugih zakona koje ćemo izmijeniti ove godine. To podrazumijeva i pripremu privrede i zaštitu potrošača, koja je jedna od temeljnih načela u ovom procesu", poručio je Plenković.

 

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading