U HRVATSKU UPLOVIO AMERIČKI NOSAČ: Usidren u Splitu i ima poseban zadatak (FOTO)

09:57

Hrvatska 0

Nakon što je Vlada Hrvatske dala odobrenje u hrvatske vode uplovio je američki nosač aviona na nuklearni pogon - USS Hari S. Truman.

U HRVATSKU UPLOVIO AMERIČKI NOSAČ: Usidren u Splitu i ima poseban zadatak (FOTO)
Instagram/Printscreen

On je sa fregatom Kraljevske norveške ratne mornarice, usidriće se danas u Splitu, objavilo je američka ambasada.

- To je uzbudljiva prilika za posade oba broda da upoznaju stanovnike Hrvatske i da dožive njenu istoriju i slikovit krajolik - rekao je kontraadmiral Kurt Renšov, zapovednik Osme udarne skupine nosača.

- Nedavno smo s našom saveznicom Hrvatskom, u okviru Severnoatlantskog saveza, učestvovali u vežbi Neptune Strike 22 i veselimo se što ćemo s našim domaćinima istorije vreme na obali - kazao je.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Poseta luci biće i prilika da mornari iskuse šta nudi Hrvatska i ojačaće odnos s hrvatskim građanima, ističu u ambasadi.

Naime posada u Splitu učestvovaće u humanitarnoj akciji u Dečjem domu Maestral, a imaće i organizovane turističke ture.

- Ova poseta splitskoj luci biće ključan za demonstraciju naše odlučnosti s američkim partnerima i saveznicima na Jadranu", rekao je kapetan Gavin Daff, zapovedni oficir nosača aviona 'Hari S. Truman'.

Američki nosač aviona USS Hari S. Truman već je 2015. bio usidren kod Splita. U službi je od 1996. godine i jedan je od nosača aviona na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača aviona na svetu, veličine kao tri fudbalska stadiona.

Dugačak je preko 300 metara i širok preko 40 metara, s gazom od 12 metara. Pogone ga dva nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine od preko 30 čvorova. Bez ponovnog punjenja može ploviti tri milionaa milja, gotovo 25 godina.

Ime je dobio po posleratnom američkom predsedniku Hariju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom Lone Warrior (Usamljeni ratnik).

Godine 2015., kada je bio u Hrvatskoj, naoružanje nosača činili su borbeni avioni tipa F/A – 18 Hornet i Superhornet, helikopteri SH-60 Seahawk i avioni za elektroničko izviđanje i rano upozorenje E-2 Hawkeye.

Za protivvazdušnu odbranu koristi rakete Sea Sparrow i protivvazdušni sistem Phalanx, u kojem su spregnuti radar i višecevni protivvazdušni top.

Izvor: tanjug

Komentari(0)

Loading