KRIMI RAD: Policajci krali Hrvatima identitet i davali OPASNIM krimosima! Ovako je teklo sve

19:44

Hrvatska 0

Podignuta je optužnica protiv dvojice hrvatskih brodskih policajaca Aleksandra M. (58) i Slavena B. (42), advokata Višnje D. K. (62), "mozga operacije" Emilija N. (51) i posrednika Željka K. (57) jer su, ukratko, kriminalcima iz inostranstva sređivali hrvatska dokumenta. Na ličnim kartama ili pasošima bila su imena stvarnih hrvatskih državljana, ali fotografije sumnjivih osoba, neretko iz kriminalnog miljea, koje su tako dobile novi identitet, navodi Večernji list.

KRIMI RAD: Policajci krali Hrvatima identitet i davali OPASNIM krimosima! Ovako je teklo sve
printscreen

Terete se za zločinačko udruživanje, a USKOK-ova (Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala) je optužnica stigla na osječki sud. Priča je gotovo filmska. Po optužnici, "mozak operacije" je Emilio N. i za kog će upućeni reći da je bio "nedodirljiv u celom regionu". Nalazio je strance zainteresovane za pribavljanje novog identiteta, ishođenjem falsifikovanih hrvatskih isprava, a cena je bila najmanje 15.000 evra. Na scenu potom stupaju policajci koji su u sistemu prvo proveravali te "zainteresovane strance", odnosno jesu li na popisu traženih i postoji li igde njihova fotografija.

 

Onda su u istom policijskom sistemu tražili hrvatske državljane koji nikada nisu pribavljali lična dokumenta jer, na primer, decenijama žive u inostranstvu. Policajci bi Emiliju N. dostavljali imena takvih državljana, a onda bi on s njihovim identitetom, ali fotografijama svojih "klijenata" pribavljao falsifikovane lične i putne isprave Italije, Španije i tzv. Roma pasoš. S tim dokumentima "klijenti" bi dolazili u Hrvatsku i, uz pomoć advokata Višnje D. K, dokopali se originalnih hrvatskih dokumenata.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Kako stoji u optužnici, advokat im je u matičnim kancelarijama u Hrvatskoj pribavljao izvode iz matične knjige rođenih i državljanstvo, a u Poreskoj upravi OIB (lični identifikacioni broj). Podnosila je zatim u više policijskih uprava i stanica u zemlji prijave prebivališta i hitne zahteve za izdavanje ličnih dokumenata na ime hrvatskih državljana, ali opet s fotografijama stranaca koji su tako dobili novi identitet.

Koliko su uigran tim bili, s pažljivo razrađenim planom, dokazuje i činjenica da su im policijski službenici, na primer u Osijeku, Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški izdavali pasoše i lične karte, ne sumnjajući u verodostojnost priloženih dokumenata. Od kada su "operisali", ne zna se, ali raskrinkani su u novembru 2020. Radili su na području Hrvatske, Srbije, Italije i drugih država. Nepoznati su i pravi dometi njihovog delovanja.

Istragom je utvrđeno da su falsifikovali papire za 15-ak osoba, uglavnom iz inostranstva, ali stvarni broj je zasigurno veći. Na nadležnima je sada zadatak da utvrde koliko je identiteta tako ukradeno. Dvojicu su raskrinkali i protiv njih je osječki istražni sudija odredio zatvor pre desetak dana, ali nedostupni su hrvatskom pravosuđu. "Zarađeni" novac petorka je, tereti se, delila.

Aleksandar M. viši je policijski inspektor u PU brodsko-posavskoj, a Slaven B. bio mu je kolega na višem položaju u toj upravi. Kada su raskrinkani, policijski službenici su suspendovani. Višnja D. K. poznati je advokat, a zanimljivo je da je svojevremeno Kancelarija za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH upravo s njom potpisala ugovor za besplatnu pravnu pomoć romskoj manjini u Hrvatskoj. Otišla je u međuvremenu u penziju.

Pušteni su iz istražnog zatvora, brane se sa slobode.

Komentari(0)

Loading