HAOS KOD KOMŠIJA: Zavladao hepatitis e

18:00

Hrvatska 0

Gotovo trećina svinja u Hrvatskoj zaražena je hepatitisom E pa lekari građanima savetuju da svinjetinu dobro termički obrade.

HAOS KOD KOMŠIJA: Zavladao hepatitis e
Shutterstock

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj zaražena je hepatitisom E koji kod ljudi može da izazove upalu jetre.

Kako se virus najčešće prenosi konzumacijom zaražene hrane lekari i veterinari posavetovali su građane da svinjetinu dobro termički obrade.

"Radi suzbijanja hepatitisa E svinjetinu je nužno dobro termički obraditi", poručili su lekari i veterinari, a prenela Hina.

Virus hepatitisa E (HEV) je vrlo otporan virus. Meso treba peći najmanje 30 minuta na 70 stepeni a nakon pečenja na mesu ne sme biti vidljivih tragova krvi i sukrvice.

Svetska zdravstvena organizacija godišnje beleži oko 20 miliona infekcija hepatitisom E. Poslednjih decenija raste broj zaraženih u Evropi.

Predsednica Odeljenja za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemeršić naglasila je da zaražene svinje ne pokazuju simptome bolesti, pa se na farmama infekcija često primeti tek kada oboli farmer.

U Hrvatskoj jhepatitis E često prolazi neprepoznato i nedijagnostifikovano jer je u načelu reč o blagoj bolesti koja ne zahteva posebnu terapiju ali može da dovede i do oštećenja jetre, a kod imunokompromitovanih bolestnika i hroničnu bolest, naveli su stručnjaci.

Izvor: Kurir.rs

Komentari(0)

Loading