PLENKOVIĆ SE SASTAO SA ZELENSKIM: Ovo su bile teme na stolu

18:00

Hrvatska 0

Premijer Andrej Plenković doputovao je u nedelju ujutru u Kijev

PLENKOVIĆ SE SASTAO SA ZELENSKIM: Ovo su bile teme na stolu
EPA

I to zbog sastanaka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsednikom Vrhovne rade Ruslanom Stefančukom.

U pratnji premijera je ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, saopšteno je iz kabineta premijera.

"Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom i nastavlja da pruža političku, diplomatsku, finansijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbeglica. Ukrajinski državni vrh će na sastancima obavestiti premijera o posledicama razaranja izazvanih ruskim napadima, a razgovaraće se o daljoj pomoći i nastavku evropskog puta Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Poseta premijera Ukrajini odvija se uoči Dana Evrope i izraz je solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije. Pre vojne invazije, premijer je bio u zvaničnoj poseti Ukrajini u decembru 2021. godine, a takođe je učestvovao na Samitu Krimske platforme zajedno sa liderima EU u avgustu 2021. godine.

Premijera Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je ambasadorka Anica Djamić, koja se ovom prilikom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Ambasadu Hrvatske u Ukrajini.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsednikom vlade i parlamenta o daljoj pomoći Ukrajini i nastavku evropskog puta Ukrajine, prenosi HRT.

Zelenski je na zajedničkoj pres konferenciji ocenio da Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu i da zato dve zemlje govore istim jezikom i dele iste vrednosti.

Naveo je da su razgovori bili plodonosni i da je razgovarano o koracima koje treba preduzeti u odbrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije.

Istakao je da sankcije treba pojačati i dodao da Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju, izrazivši nadu da će pomoći Ukrajini u tome nakon što ruske snage odu. Plenković je izrazio snažnu podršku Hrvatske Ukrajini i naglasio da Hrvatska planira da nastavi da pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima.

Takođe je rekao da Hrvatska podržava put Ukrajine u EU. Plenković je naveo da se hrvatska ambasadorka vratila u Kijev i da će Ambasada nastaviti normalno da radi. "Borite se za slobodu svih nas koji delimo iste vrednosti", istakao je Plenković.

Plenković je ponovio tvrdnju da je Hrvatska je bila, kako je rekao, "žrtva agresije početkom 90-ih" i dodao da ima mnogo iskustava koja može da podeli sa Ukrajinom nakon završetka rata, navodeći da se to odnosi na razminiranje i, kako je naveo, "mirnu reintegraciju".

Izvor: TANJUG

Komentari(0)

Loading