NEPRIMERENO!? Oglas za konobara u Hrvatskoj podelio javnost

21:00

Hrvatska 0

Leto i turistička sezona su pred vratima, a potraga za radnom snagom je sve intenzivnija, posebno u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

NEPRIMERENO!? Oglas za konobara u Hrvatskoj podelio javnost
Shutterstock

Svi alati se koriste za pronalaženje adekvatnog kadra, pa je jedna gospođa u Fejsbuk grupi 'Tražim - nudim posao - Hrvatska i EU' napisala oglas za traženje dva vrhunska kuvara koji će raditi za plata od 35 hiljada kuna (1 evro - 7,5 kuna).

Iskreno je napisala gospođa, plata za hrvatske prihode nije ni najmanje mala, iako nisu svi vrhunski kuvari, ali hrvatsko stanje duha nije moglo da odoli, pa su hejteri brzo bolje preplavili oglas. Autor oglasa im nije ostao dužan.

Slobodna Dalmacija pokušala je stupiti u kontakt sa vlasnicom restorana koja je napisala da traži kuhare, ali je, kako se očekivalo, broj isključen.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Verovatno su je posle saopštenja 'udavili' svi oni koji se prave mudri i ništa ne rade, a Bogu se mole da ne nađu posao.

Instruktor kuvanja Petar Vlak, ispred Šefova mediteranskih i evropskih regiona ŠKMER-a, objasnio je šta znači pojam „vrhunski kuvar” i šta verovatno misle svi koji znaju da ispeku pljeskavicu, a prokomentarisao je i platu koju nudi Autor.

– Moje kolege i ja smo komentarisali oglas kada je objavljen. Bilo je pozitivnih komentara među kolegama i svi bismo voleli da radimo za takve pare. Ali smo malo skeptični prema oglasima, s obzirom na to da je kuvarima sve obećavano godinama, a nije ispunjeno, kaže Vlak.

On smatra da je reklama, pak, na ivici isplativosti za vlasnike restorana.

– Ako se plata u potpunosti isplaćuje na račun i doprinosi državi su veoma veliki. Ne znam ko to može da isplati i ko može toliko da zaradi uprkos dobroj predsezoni.

Ko da toliku platu na račun potrebna mu je nagrada resornog ministarstva. Za platu od 20 hiljada kuna, beneficije državi su iste. A koliko bi to bilo za platu od 35.000.

Pretpostavljam da verovatno ne bi sve išlo na račun. Kada se podeli sa satnicama, a uzme se u obzir da je svakako sezonski, pa se onda iznos podeli sa 12 meseci – plata je realna. I morate se odvojiti od porodice, objasnio je Vlak. Otkrio je i jedan veliki problem koji će čekati one koji pristanu na oglas, zbog čega je veća plata razumljiva.

– Kada se taj kuvar posle sezone vrati u Split, na primer, niko ga neće zaposliti. To je mač sa dve oštrice. Reklama je realna sa strane kuvara i plate, ali ne baš sa aspekta ugostitelja. Ko zna šta se krije, moguće je da u svemu tome ima kvake, a možda i grešim, mišljenja je ona.

Ima svakakvih poslodavaca i kuvara. Vremena su takva da poslodavci više nisu problem već nedostatak radne snage.

– Ima dosta onih koji se bave našim poslom i iskorištavaju situaciju, a nemaju ni znanja ni iskustva. Naplaćuju brojke, usred sezone odlaze ili ucenjuju gazdu... S te strane razumem platu od 35 tisuća kuna. Nije ni čudo što ljudi daju dobre uslove, žele da nađu najboljeg mogućeg kuvara da ne bi morali da odu usred zone. Ovako su barem mirni, zaključio je na kraju ŠKMER-ov instruktor kuvanja, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentari(0)

Loading