SPOR IZMEĐU SLOVENIJE I HR: Ljubljana blokira ulazak Hrvatske u Šengen?

13:21

Hrvatska 0

Budući ministar inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je da se zalaže za što skoriji ulazak Hrvatske u Šengen, ali je to uslovila sprovođenjem arbitražne odluke o granici.

SPOR IZMEĐU SLOVENIJE I HR: Ljubljana blokira ulazak Hrvatske u Šengen?
Printscreen/Youtube

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman kaže da ulazak Hrvatske u Šengen nema veze sa arbitražnim postupkom.

Nova slovenačka Vlada počeće svoj mandat već 3. juna, samo četrdesetak dana od parlamentarnih izbora na kojima su birači dali poverenje budućem premijeru Robertu Golobu i njegovom Pokretu sloboda.

Čelnici tri stranke koje će činiti buduću vladajuću koaliciju, Pokreta sloboda, Socijalnih demokrata i Ljevice, uskladili su programski dio koalicionog ugovora i dogovorili raspodelu ministarskih mandata.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova preuzima čelnik Socijalnih demokrata Tanja Fajon, koja će biti i jedna od potpredsednika nove vlade, prenosi "Večernji list".

Fajonova je, nakon postizanja koalicionog dogovora, rekla da Šengen treba što prije da obnovi i postavi jasna i transparentna pravila po kojima se ulazi u šengenski prostor.

Ona je navela da se zauzima za što skoriji ulazak Hrvatske u Šengen i da u ova pravila ulazi i sprovođenje arbitražne odluke kojom je određena granica između Hrvatske i Slovenije.

Hrvatska je nakon jednoglasnom odlukom Sabora istupila iz arbitraže jer su je, kako je navedeno, kompromitovali slovenački arbitar i agent, koji su nedopuštenim sredstvima uticali na arbitražu.

Ljubljana je sa druge strane istrajavala na arbitražnom postupku, koji je uprkos skandalu nastavljen do konačne odluke, koju Hrvatska ne priznaje.

Sve slovenačke vlade pre vlade Janeza Janše normalizaciju odnosa Zagreba i Ljubljane uslovile su hrvatskim priznanjem i sporovođenjem arbitražne odluke, što je za sve vlade u Zagrebu bilo neprihvatljivo.

Budući slovenački premijer izjavio je nedavno da arbitraža ostaje "sidro u politici Slovenije prema Hrvatskoj", što bi moglo dovesti do novih napetosti u odnosima Zagreba i Ljubljane, piše "Večernji list"

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading