MILORAD PUPOVAC: „Svaka žrtva je dostojna svog žiga stradanja i sećanja"

17:00

Hrvatska 0

Komentarišući obeležavanje Blajburga, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je danas da je svaka žrtva dostojna stradanja i sećanja, ali i istakao da su zločinačke ideologije i počinioci vredni osude i društvenog i moralnog prezira.

MILORAD PUPOVAC: „Svaka žrtva je dostojna svog žiga stradanja i sećanja"
Printscreen/Youtube

„Svaka žrtva je dostojna svog žiga stradanja i sećanja. Ideologije koje su zločinačke su vredne osude i prezira. Počinioci zločina su dostojni društvenog i moralnog prezira. Oni koji ne žele da razlikuju ovu vrstu ne rukovode se najviših moralnih principa“, rekao je Pupovac na Petrovoj gori.

SNV je saopštio da su zajedno sa predstavnicima Saveza antifašista i antifašističkih boraca i tamošnjih opština došli da obeleže 80. godišnjicu proboja antifašističkih boraca koji su uspostavili slobodnu teritoriju i tako spasli 10.000 izbeglica. koju smatraju prvim organizovanim otporom fašizmu.Evropa.

Novinari su Pupovca pitali kako tumači današnje komemorativne jubileje blejburškim žrtvama, na šta je on odgovorio da se u preambuli hrvatskog Ustava govori o partizanskom pokretu i odlukama ZAVNOH-a, u čijem sastavu je i partizanska bolnica na Petrovoj gori, „što znači u preambuli Ustava Republike Hrvatske“.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Preambula Ustava Republike Hrvatske i ustaško groblje i domobransko groblje na Mirogoju ne komuniciraju na način na koji naša politika radi danas“, rekao je on.

SNV je saopštio da se sećaju maja 1942. godine na Petrovoj gori, kada je 730 partizanskih boraca, u jurišu na deset puta jače ustaške i italijanske neprijatelje, probili obruč i uspostavili slobodnu teritoriju, spasavajući 10.000 ljudi u izbeglištvu.

„Ovo je izuzetno važno istorijsko mesto u modernoj istoriji Hrvatske i borbi naroda Hrvatske i Jugoslavije za slobodu, u okolnostima evropskog nacizma, fašizma i lokalnih sila“, rekao je predsednik SNV-a.

On je pozvao na rekonstrukciju zapuštenog kompleksa partizanske bolnice kako bi se mesto, kao i ceo kompleks, tretiralo "u skladu sa slobodarskim tradicijama Hrvatske i Evrope".

Izvor: Index.hr

Komentari(0)

Loading