HRVATSKI DIPLOMATA NAZVAO SRBE IZ HR KOLATERALNOM ŠTETOM: Gađali smo kolonu izbeglica, ali oni nisu bili meta

11:00

Hrvatska 0

Hrvatski diplomata Mate Granić rekao je da su hrvatski avioni 7. avgusta 1995. zaista na teritoriji BiH napali srpsku izbjegličku kolonu.

HRVATSKI DIPLOMATA NAZVAO SRBE IZ HR KOLATERALNOM ŠTETOM: Gađali smo kolonu izbeglica, ali oni nisu bili meta
Foto: Printscreen

Ali, kako je rekao, za razliku od pripremljenih optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota u kojima srpsko tužiteljstvo tvrdi da su gađali civile koji su bežali iz tzv. Republike Srpske Krajine, tadašnji ministar spoljnih poslova jasno govori kako su cilj bili vojni kamioni, tenkovi i ostalo teško naoružanje vojske Krajine.

Njegovu ocenu potvrđuje i međunarodna organizacija Hjuman rajt voč, prenosi Novi list.

"U koloni onih koji su bežali u Srbiju, umešali su se tenkovi i kamioni koji su iz Hrvatske vozili naoružanje bosanskim Srbima. Dakle, isti oni koji su u Hrvatskoj počinili zločine su to oružje nosili bosanskim Srbima. Bili su zato legitimna meta.Naravno da je bilo kolateralnih žrtava, kao i u operaciji Oluja, ali kad se gleda istorija zadnjih 50 godina, takvih žrtava je u Oluji bilo manje nego u bilo kojoj operaciji naših saveznika, poput Iraka ili Avganistana. Prema tome, itekako se pazilo na civile", izjavio je Granić.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Niko nije zapovedio da se napadnu Srbe koji su otišli iz Hrvatske i to na području BiH. Sve je tu kristalno jasno, vojska koja se povlačila s teškim naoružanjem bila je cilj. Rat je u BiH još trajao i Hrvatska vojska je, a osnovu Splitske deklaracije, delovala kako snage bosanskih Srba ne bi došle u posed tog oružja i onda ga koristile protiv naših vojnika", ponavlja Granić i ističe kako ni sud u Hagu nije pokazao interes.

"Budite sigurni da bi bilo drukčije da su raspolagali dokazima da je Hrvatska vojska u tom slučaju počinila ratni zločin", zaključuje Granić.

Kolateralna šteta

U prilog njegovim rečima ide izveštaj koje je nevladina organizacija Hjuman rajg voč u avgustu 1996. počinila o Oluji. Na osnovu razgovora sa svedocima, utvrdili su da su "jedan ili dva hrvatska aviona" raketirali kolonu u blizini Bosanskog Petrovca i pritom pogodili dva kamiona i nekoliko vojnih vozila te ubili najmanje petero i ranili 18 ljudi. HRW se, međutim, poziva na neimenovanog krajiškog vojnika koji im je rekao da su se oni, s tenkovima, teškim artiljerijom i velikom količinom municije, pridružili izbegličkoj koloni. Namera im je bila sve to da predaju Vojsci Republike Srpske.

Zato HRW konstatuje da se čini kako su srpske izbeglice stradale kao kolateralne žrtve legitimnog napada na vojni cilj i da nije bilo kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Ipak, HRW zaključuje da je potrebno dodatno istražiti je li Hrvatska vojska poduzela sve mere opreza kako bi smanjila potencijalnu opasnost po civile.

Izvor: net.hr

Komentari(0)

Loading