HRVATI UHAPSILI ČLANICU GRUPE PUSI RAJOT, A ŠTA JE RAZLOG?

18:00

Hrvatska 0

Hrvatska policija uhapsila je člana ruske grupe Pusi Rajot navodeći da Ajsoltanu Nijazovu traži turkmenski režim zbog navodne pronevere novca.

HRVATI UHAPSILI ČLANICU GRUPE PUSI RAJOT, A ŠTA JE RAZLOG?
Shutterstock

Ipak, kako prenose mediji, iza toga stoje politički razlozi. Hrvatska policija je postupila kao i slovenačka. Interpolova poternica se ne može zanemariti, a isto su uradile i obe policije, navode u MUP-u.

Večernji list je dan nakon nastupa u Zagrebu razgovarao sa članovima benda Mašom Aljohin, Olgom Borisovom, Dijanom Burkot-Kot i video umetnikom Vasilijem Bogatovom, kada su u panici pokušali da saznaju šta se dešava sa njihovom drugaricom.

"Dok smo pre nekoliko dana bili u Sloveniji, policija je usred noći upala u naš hotel i uhapsila je, navodno zato što je Interpol za njom raspisao poternicu. Međutim, ona nije kriminalac i nije na listi traženih osoba Interpola, već je to slučaj iz 2002. godine kada je za njom raspisana poternica u Turkmenistanu", objašnjava Aljohina.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ajsoltan Nijazova, kako joj ime govori, koju nažalost deli sa pokojnim predsednikom Turkmenistana Saparmuratom Nijazovim, poreklom je iz Turkmenistana. Njen otac, koji je, saznajemo od članova Pusi Rajota, bio pripadnik opozicije, uhapšen je u talasu sa hiljadama navodnih zaverenika u pokušaju atentata na tadašnjeg diktatora Saparmurata, nakon čega je umro - ili je ubijen - godine. zatvor.

"Ovo je vaš staljinistički princip", kaže Olga Borisova: Kada je njen otac uhapšen, hteli su da se dočepaju i nje. Tada je optužena za proneveru novca Centralne banke Turkmenistana, što je, uveravaju nas, izmišljotina. Nijazova je sa sinom pobegla u Švajcarsku, odakle nije mogla da bude izručena Turkmenistanu i gde je bez problema ostala do 2011. godine, kada je Rusija na zahtev turkmenskih vlasti za njom raspisala nalog za hapšenje. Uhapšena je i deportovana u Rusiju, gde je odležala pet godina zatvora, tokom kojih je upoznala Mašu Aljohinu, tada takođe iza rešetaka za čuveni nastup u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Posle odslužene kazne, dobila je pasoš i vratila se u Švajcarsku, gde joj živi sin, i normalno putovala po Evropskoj uniji i Rusiji. Poslednji put je napustila Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. Kao rezultat toga, doživela je neverovatan šok, noćnu moru, kada je uhapšena u Sloveniji. Provela je deset sati u policijskom pritvoru, potom sedam u sudu, da bi se tužilac i sudija konačno izvinili za nesporazum. Odlukom Slovenije stigli smo na hrvatsku granicu, gde ju je hrvatska policija ponovo privela.

Hrvatska policija je postupila kao i slovenačka. Interpolova poternica se ne može zanemariti, a isto su uradile i obe policije, navode u MUP-u.

"Pripadnik Pusi Rajot izveden je pred nadležnog sudiju. U Sloveniji je suđenje bilo veoma kratko i tamošnji sudija je odmah doneo odluku da je pusti na slobodu. Ista procedura je i u Hrvatskoj, ali je sudija Županijskog suda u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicioni pritvor. U toku je postupak koji ima svoje faze, a uhapšeni pripadnik Pusi Riote ima pravo žalbe", rekli su nam u MUP-u, piše novinarka Večernjeg lista Tia Šepo.

Članice Pusi Rajot traže slobodu za uhapšenu prijateljicu

Članice ruskog pank benda Pusi Rajot održale su u sredu konferenciju za novinare ispred zagrebačkog zatvora u Remetincu, gde su, između ostalog, pozvale premijera Andreja Plenkovića da obrati pažnju na slučaj hapšenja njihove prijateljice i aktivistkinje Ajsoltan Nijazovu, kojoj je u Hrvatskoj određen ekstradicioni pritvor. Nijazovu vlast Turkmenistana traži zbog navodne pronevere novca, ali su u pozadini i politički razlozi, piše danas zagrebački Večernji list.

Ajsoltan Nijazova uhapšena je pre nekoliko dana u Sloveniji, navodno na osnovu liste traženih osoba Interpola.

Nakon nekoliko sati provedenih u policiji, a potom i izvođenja pred sud, Nijazova je puštena, a tužilac i sudija su joj se izvinili zbog nesporazuma.

MUP je saopštio da je hrvatska policija postupila kao i slovenačka, jer, kažu, Interpolova poternica ne može da se ignoriše. "Članica Pusi Rajot privedena je nadležnom suiji. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudija je odmah presudio da bude puštena. Ista procedura je ponovljenja u Hrvatskoj, ali je sudija Županijskog suda u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicioni pritvor. Sada traje postupak, koji ma svoje faze, a uhapšena ima pravo žalbe", naveli su iz MUP-a.

Ispred Remetinca medijima i okupljenima prvo se obratila članica benda Pusi Rajot Maria-Maša Aljohina i poručila da traže da uhapsena bude oslobođena.

“Želimo da bude slobodna, ona nije kriminalka, ruske vlasti su kriminalne. Ona nije učinila ništa protivzakonito. U Sloveniji smo imali sličnu situaciju, ali kad su je doveli na sud, sudija i tužilac su se izvinili, tužilac ju je čak i zagrlio. Nisu je zatvorili. Želim da otvorim ovo pitanje da svako zna da je u zatvoru trenutno nevina osoba. Nadam se da će uvažiti žalbu”.

Potom se obratila i advokat uhapšene Lina Budak i rekla da je brine to što njena klijentkinja slobodno putuje po evropskom kontinentu, po zemljama članicama EU, Švicarskoj i drugim, a da je zapelo u Sloveniji, gde je sve brzo rešeno, a u Hrvatskoj joj je, kaže, određen pritvor.

Posebno je, rekla je zabrinuto, što joj je uhapšena rekla da su uslovi u hrvatskom zatvoru gori nego u ruskim, gde je provela punih šest godina.

"Smeštena je u neprikladnim uslovima, u sobi sa sedam osoba, u malom prostoru, juče je bila gladna. Dan kad je uhapšena, nije imala mogućnost ni da se odmori, jede ili pije...", rekla je Budak.

Ona je potvrdila da postoj poternica Turkmenistana, aiako je, kaže, njena klijentkinja tu kaznu odležala u Rusiji i da stoga ne može dva puta da robija zbog iste stvari.

Izvor: B92

Komentari(0)

Loading