NEMAM NIŠTA PROTIV ALI...: Milanović o ulasku Finske u NATO

20:30

Hrvatska 0

Zagreb - Hrvatski predsednik Zoran Milanović razgovarao je danas telefonom s predsednikom Republike Finske Sauliem Niinistom.

NEMAM NIŠTA PROTIV ALI...: Milanović o ulasku Finske u NATO
EPA

Tema razgovora dvojice predsednika koji je inicirao predsednik Niinisto, bila je aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te skorašnji sastanak šefova država i vlada NATO-a.

Sastanak bi trebalo da bude održan krajem juna u Madridu.

Kako je potvrdila pres služba predsednika Hrvatske, Milanović je preneo finskom predsedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja preti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U razgovoru je Milanović detaljno informisao predsednika Niinista kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te sada opet prisiljeni da učestvuju na izborima prema neustavnim izbornim pravilima.

Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tela vlasti, što je protivno slovu i duhu Dejtonskog sporazuma te diskriminiše Hrvate kao konstitutivni narod BiH, objasnio je predsednik Milanović u telefonskom razgovoru predsedniku Finske.

Interes je Hrvatske, istakao je predsednik Milanović, politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebalo da bude i interes Europske unije i NATO-a.

Republika Hrvatska očekuje razumevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i time zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumevanje Finske koja je hrvatski partner u EU, rekao je predsednik Milanović u razgovoru predsedniku Niinistu.

Tokom telefonskog razgovora, finski predsednik Niinisto pozvao je predsednika Milanovića u službeni posetu Finskoj, što je hrvatski predsednik i prihvatio, stoji u saopštenju.

Izvor: JUTARNJI LIST

Komentari(0)

Loading