POZVAO SRBIJU DA ODABERE STRANU: Milanović rekao i da ne može zamisliti da će Srbija priznati Kosovo

12:11

Hrvatska 0

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je da je sporo proširenje Evropske unije plod zabrinutosti za bezbednost, a ne ekonomski razlozi.

POZVAO SRBIJU DA ODABERE STRANU: Milanović rekao i da ne može zamisliti da će Srbija priznati Kosovo
Printscreen

On je govoreći na Prespanskom forumu kazao kako je jedan od tih razloga i to što Srbija odbija da prizna Kosovo.

„Ne mogu da zamislim, iz raznih političkih, socijalnih i istorijskih razloga, da Srbija prizna Kosovo. Ali dok to ne bude urađeno, pitanje neće biti riješeno. To je nešto na šta bi se trebali koncentrisati i uputiti poruku Srbiji da odabere stranu“, dodao je Milanović koji smatra da je Srbija donijela odluku „da ide nekim svojim putem, a ne prema članstvu EU“, rekao je Milanović. 

On je rekao i da bi zemlje „s najvišim standardima“ u Evropskoj uniji trebalo da smanje standarde za zemlje Zapadnog Balkana koje žele da se pridruže EU.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

„Zato što su se neke od njih našle u problemu ovih dana kada su pokušale podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, trebale bi bolje promisliti. Ne treba odugovlačiti s proširenjem još 20 godina“, dodao je u svom govoru, misleći na Švedsku i Finsku koje blokira Turska.

Hrvatski predsednik je apelovao na države s najvišim standardom u EU da malo smanje svoje standarde i da ne signaliziraju permanentno kršenja.

Kada se radi o Ukrajini i njenom statusu kandidata Milanović je rekao da je on za to ali da se ne sme zaboraviti na Bosnu i Hercegovinu. 

„Šta nas sprječava da za BiH učinimo isto, neprestano odugovlačenje uništava tu zemlju“, rekao je on.

Komentari(0)

Loading