TEMPERATURA MORA 30 STEPENI Naučnici brinu: Ljudi, znate li vi šta to znači?!

20:00

Hrvatska 0

Već dva dana temperatura mora na Mljetu je čak 30 stepeni.

TEMPERATURA MORA 30 STEPENI Naučnici brinu: Ljudi, znate li vi šta to znači?!
Pexels

U Dubrovniku temperatura vode bila je 29 stepeni, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Nezapamćene temperature zaprepastile su i naučnike koji sa nevericom gledaju kako se brzo menja sastav stanovnika Jadranskog mora, prenosi HRT.

Naučnici ističu da se zbog globalnog zagrevanja od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueckog kanala i Gibraltarskog moreuza dolaze u Sredozemno a onda i u Jadransko more.

Potreban je globalni napor da se u svetu zaustavi rast temperature i vazduha i mora. Ono što nam izgleda kao mala promena, deo stepena ili jedan stepen je zapravo velika promena za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promena, ističe prof.dr.sc. Marcelo Kovačić iz Prirodnjačkog muzeja u Rijeci.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ono što je dobro u celoj priči je što Jadransko more i dalje pripada kategoriji najčišćih mora.

Što se tiče evropskog proseka, Hrvatska je u proseku bolja 10 posto u odnosu na druge EU obale, rekla je je prof.dr.sc. Darija Vukić Lušić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Sve je verovatnije da budući naraštaji neće znati za srdele i papaline, nego za, nama egzotične, primerke tropskih ribica, prenosi HRT.

Temperatura mora u Dubrovniku juče je bila 29 stepena, samo dva stepena niža od temperature vazduha.

Temperatura je jedan od glavnih regulatora svih biohemijskih procesa u živim organizmima pa tako i životu u moru. Trend u svakom slučaju nije dobar. Nezabeleženi podatak do sada. Ako se ovako nastavi i ta temperatura prodre u dublje slojeve, svakako može izazvati stvarno velike posledice na živi svet, pre svega na organizme koji žive na morskom dnu. Oni su jako osetljivi. Ako visoka temperatura prodre u njihovo stanište, to je za njih smrt, rekao je Davor Lučić sa Instituta za more i priobalje, sa Univerziteta u Dubrovniku.

Kada je reč o novim vrstama koje u Jadran dolaze zbog zagrevanja mora, Lučić kaže da je to opasno jer su svi ti organizmi uljezi.

Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueckog kanala i zbog klimatskih uslova kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se odomaćile, zaključio je.

Izvor: HRT

Komentari(0)

Loading