SENZACIONALNO OTKRIĆE U VINKOVCIMA: Sarkofag od 3 tone iz 3.veka?

20:00

Hrvatska 0

VINKOVCI - Vredan pronalazak iz 3. ili 4. veka iskopan je u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, u drevnim Cibalama, u Hrvatskoj.

SENZACIONALNO OTKRIĆE U VINKOVCIMA: Sarkofag od 3 tone iz 3.veka?
Printscreen/Facebook

Nedavno pronađeni vinkovački sarkofag zaintrigirao je javnost, ali prema svemu bio je meta pljačkaša grobova. U utorak je sarkofag otvoren, a u njemu su pronađene ljudske kosti i nešto keramike.

 

 

- Ovim fotografijama se završava prvo poglavlje priče o sarkofagu iz Zvonarske ulice. Osim kostiju, pronašli smo i nešto fragmenata keramike, dosta korodiran neprepoznatljiv gvozdeni predmet, komad olova i nešto fragmenata rimske opeke - objavljeno je na Fejsbuk stranici koja se zove "Potpuno neslužbena stranica Gradskog muzeja Vinkovci", piše zagrebački Večernji list.

 

 

Na spomenutoj stranici poslednjih dana su objavljene vesti i snimci vezani za sarkofag.

- Originalno i da je sarkofag neopljačkan, u njemu ne bi bilo zemlje, tako da je sva zemlja i fragmenti opeke rezultat pljačkaškog zatrpavanja rupe. Kosti pokojnog vlasnika/ce daće nam vredne podatke kroz buduće analize i dobili smo vrednu i zanimljivu izložbu, tako da je ovo daleko od gubitka, ali svakako bi bilo bolje da je bio neopljačkan. Hvala na pažnji i uskoro slede nova otkrića jer paralelno traju istraživanja na dve lokacije u Vinkovcima s vrlo zanimljivim novim nalazima - navode.

Slučajni pronalazak

To pronađeni sarkofag u Vinkovcima u poslednjih 25 godina i tek šesti na ovom području. Kopajući u sklopu radova na aglomeraciji, radnici su uočili sarkofag ispod ulice. Bager je, ispričali su radnici, pukom srećom prošao tik uz desnu stranu groba, a onda je oslobođen "okova" puta i zemlje i izvučen na svetlo dana. Težak je, procenjuje se, dve i po do tri tone.

 

 

Komentari(0)

Loading