KAO U FILMU: Za nasledstvo hrvatske bogatašice bore se pekar, kućna pomoćnica i prevarant

22:00

Hrvatska 0

Iza umrle starice ostala je imovina koja se meri u milionima evra, dve kuće, poslovni prostori, zemljišta, ušteđevina...

KAO U FILMU: Za nasledstvo hrvatske bogatašice bore se pekar, kućna pomoćnica i prevarant
unsplash

Splitsko Opštinsko državno tužilaštvo optužilo je Borislava T. (64) iz Makarske, Gorana B. (40) iz Vinjana Donjih pokraj Imotskog, i Slobodana V. (51) iz Mrkonjić Grada u BiH za prevaru i niz pokušaja prevara i falsifikovanja isprava kojima su, na osnovu lažne dokumentacije, iz različitih banaka podigli i pokušali da podižu ušteđevinu koju je na računima imala već četiri godine pokojna A. R. M. sa ostrva Hvar.

Optužnica tereti Borislava T., nezaposlenog vulkanizera na socijalnoj pomoći poreklom iz Srbije, da je 6. aprila 2022. godine u Zagrebu, a kako bi se "znatno nepripadno materijalno okoristio", došao u poslovnicu Privredne banke i radnici pokazao falsifikovani dokument pod nazivom "Rešenje o nasleđivanju iza pokojne A.R.M.", a u kojem je stajalo da je taj papir izdao Opštinski građanski sud u Zagrebu 15. januara 2021. godine i da je po njemu on proglašen njenim naslednikom, piše Slobodna Dalmacija.

Ne sumnjajući u istinitost dokumenta, radnica mu je u dva navrata sa računa pokojne žene na njegova dva tekuća računa prebacila prvo više od 1.285.000 kuna (oko 171.000 evra), a potom i dodatnih 61.500 kuna (8.200 evra).

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Nakon što mu je ova prevara "upalila", on je, prema optužnici, nakon dve nedelje došao u Split, u kancelarije javnog beležnika, i zatražio da mu se izradi pet overenih kopija dokumenta "Rešenje o nasleđivanju iza pokojne A.R.M.".

Predočio je isti falsifikovani dokument zagrebačkog suda, a beležnik je, ne sumnjajući u autentičnost, napravio tih pet kopija i svaku overio štambiljem kojim je potvrđeno da je reč o kopiji izvorne isprave, a zatim je te štambilje svojeručno potpisao i na njih utisnuo službeni pečat.

Nakon što je došao do kopija, Borislav, Goran i Slobodan, tereti ih optužnica, zajednički i u dogovoru od 26. do 29. aprila 2022. godine u Splitu pohode poslovnice više banaka u kojima su pokušali da sa računa pokojnice podignu veće svote novca.

Borislav i Slobodan, nezaposleni metalostrugar i trgovac, već se nalaze u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama od početka maja, a obojica su dosad neosuđivani.

Međutim, zato je službeno nezaposleni elektromonter Goran B. pre četiri godine u Splitu pravosnažno osuđen zbog pretnje na osam meseci, uslovno na dve godine, a ima i pravosnažne četiri godine sa suda u Karlovcu iz 2019. godine zbog dilovanja narkotika i još jednu uslovnu kaznu splitskog suda na pola godine zatvora, uslovno na dve godine zbog prevare.

Jedini on nije u istražnom zatvoru, nego je na slobodi, ali nakon što je tužilaštvo dobilo podatke o osuđivanosti, i za njega su zatražili određivanje istražnog zatvora.

Odbijeni u bankama

Slobodna Dalmacija nije uspela da sazna na koji su način oni uopšte saznali u kojim bankama je pokojna žena - koja je bila veoma imućna i imala je kako novca tako i stanova i nekretnina po Hvaru i Zagrebu u vrednosti od više miliona evra - imala otvorene račune i koliko je na njima bilo novca.

Dakle, prvo su 26. aprila došli u poslovnicu jedne banke i na osnovu rešenja o nasleđivanju tražili isplatu gotovine s računa pokojnice, pri čemu je Borislav T. kao navodni "naslednik" podneo "zahtev za postupanje nakon smrti klijenta". Bankar im je rekao da žena ima na računu nešto manje od 20 hiljada evra i da će biti obavešteni o isplati nakon provere zahteva za isplatom.

Tri dana kasnije odlaze u poslovnicu druge, gde od lične bankarke pokojnice takođe traže isplatu gotovine, ali ona je proverila rešenje i utvrdila da je falsifikovano, pa je odbila da im da novac.

Sat vremena kasnije trojac odlazi u treću banku, gde na kraju takođe ne dobijaju novac jer se utvrdilo da je rešenje falsifikat. Ipak, prevarantski dvojac ne odustaje, već 50-ak minuta kasnije posećuju četvrtu banku, ali priča opet završava na isti način - ne dobijaju novac.

Pokušali su na osnovu lažnog rešenja o nasleđivanju da dođu i do 23.000 evra s računa u poslovnici Banke kovanica u Splitu, ali i tu su "izvisili" zahvaljujući revnosti radnice.

O slučaju borbe za nasledstvo iza pokojne A. R. M., koja je umrla u julu 2018. godine u Zagrebu, pre pola godine izveštavao je i RTL i portal Slikedrustva.com, koji navode da je iza umrle starice ostala poprilična materijalna imovina koja se meri u milionima evra i da se radi o dve porodične kuće u Zagrebu i na Hvaru, poslovnim prostorima, lokalima, zemljištu, kao i ušteđevini na tridesetak računa u raznim bankama.

Kućna pomoćnica

Sa jedne strane u u borbi je jedan poznati hvarski pekar, koji je tvrdio da je on bio nevenčani suprug pokojne žene i da je on testamentom njen naslednik, a s druge dvoje poznatih zagrebačkih advokata. Jedna je advokatica koja se bavi gotovo isključivo predmetima u vezi s nasleđivanjem, a suprug joj je jedan od policijskih šefova, dok je njen kolega poznati zagrebački advokat poreklom iz Šibenika.

Oni, pak, po tim napisima zastupaju nekadašnju kućnu pomoćnicu preminule žene koja se nakon njene smrti pojavljuje kao naslednica po testamentu pokojne imućne Hrvatsice, a s kojom su sklopili ugovor o doživotnom izdržavanju po kojemu sva njena imovina nakon smrti pripada njima. Ta borba, kako pišu hrvatski mediji, i dalje traje...

A ima li veze sa tim optuženi trojac, valjda će se iskristalisati tokom predstojećeg sudskog postupka.

Izvor: telegraf

Komentari(0)

Loading