HRVATSKA SE BOGATI NA TUĐOJ IMOVINI Velika nepravda učinjena preratnim vlasnicima nekretnina

09:47

Hrvatska 0

Proces da svi koji su do 1991. imali neku imovinu u Hrvatskoj vrate u svoj posed mogao bi da otvori Sud u Strazburu ako se pozitivno odredi prema predstavci Udruženja "Oduzeta imovina" iz Novog Sada, u kojoj se traži da ovaj sud ujednači svoju sudsku praksu u tumačenju ljudskih prava, rekao je predsednik ovog udruženja Zoran Ristić.

HRVATSKA SE BOGATI NA TUĐOJ IMOVINI Velika nepravda učinjena preratnim vlasnicima nekretnina
aloonline.ba

Ristić je istakao da veliki broj građana i preduzeća sa prostora nekadašnje Jugoslavije godinama bezuspešno pokušava da dođe do svoje imovine vredne više od deset milijardi maraka.

On veruje da će Sud uvažiti ovaj zahtev, koji bi ispravio veliku nepravdu počinjenu prema preratnim vlasnicima imovine u Hrvatskoj.

„Taj zahtev smo podneli Komitetu za ljudska prava Savjeta Evrope. Iz neslužbenih izvora sam dobio informaciju da je on nedavno naložio Velikom veću suda u Strazburu, koji čini 17 sudija, da razmotri ovaj zahtev sa aspekta primene zajedničkog materijalnog prava. Da bude identično“, rekao je Ristić za „Glas Srpske“.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ristić, koji je i advokat, podsjetio je da je ovaj sud prošle godine naložio da se sruši Pravoslavna crkva u selu Konjević Polje kod Bratunca, koja je sagrađena 1993. na imanju Fate Orlović, a potpuno suprotan stav su iznijeli prema predstavkama firmi iz Srbije i BiH.

Hrvatske vlasti decenijama ignorišu Međunarodni sporazum o sukcesiji, odnosno Aneks G Sporazuma, u kojem je navedeno da će prava na pokretnu i nepokretnu imovinu, na koju su građani ili druga pravna lica imali pravo 31. decembra 1990. godine, biti priznata, zaštićena i vraćena od strane te države.

Umjesto toga, Hrvatska je prije nekoliko godina donijela Zakon o upravljanju državnom imovinom, kojim je, u stvari, svu ovu spornu imovinu proglasila državnom, nakon čega je krenula da najatraktivnije objekte izdaje pod zakup, odnosno koncesiju na period od 30 godina.

aloonline.ba

Izvor: aloonline.ba

Komentari(0)

Loading