HRVAT TUŽIO DRŽAVU EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA zbog epidemioloških mera

15:53

Hrvatska 0

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) odbio je tužbu Dalibora Magdića protiv Hrvatske u kojoj taj građanin tvrdi da mu je Štab civilne zaštite epidemiološkim merama za suzbijanje epidemije virusa korona kršio prava koja garantuje Evropska konvencija.

HRVAT TUŽIO DRŽAVU EVROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA zbog epidemioloških mera
Shutterstock

Hrvat je tvrdio pred tim sudom da mu je RH merama koje je preduzela na početku izbijanja pandemije korone kako bi sprečila njeno širenje povredila pravo na slobodu veroispovesti, pravo na slobodu okupljanja te pravo na slobodu kretanja, precizirao je Kabinet predstavnice RH pred ESLJP-om.

Iz Kabineta predstavnice saopštili su kako je ESLJP prihvatio argumentaciju predstavnice da zahtev predstavlja actio popularis (tužba koja pripada svim građanima) te da se stoga on ne može smatrati žrtvom povrede Konvencije, prenosi Index.

U Kabinetu dodaju kako podnosioc zahteva nije izneo informacije o svojoj ličnoj situaciji niti je pokazao kako su tačno mere Štaba civilne zaštite RH uticale ili mogle direktno uticati na njega.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Stoga je taj Sud zaključio da podnosioc zahteva uopšteno prigovara odlukama Štaba civilne zaštite o protivpandemijskim merama, smatrajući da su njihovim donošenjem njemu automatski povređena konvencijska prava'', saopštili su iz Kabineta.

Izvor: region.alo

Komentari(0)

Loading