HRVATICA VODILA PRAVNU BITKU ZBOG SMRTI SINA ZATVORENIKA: Pobedila državu, trojica čuvara ga tukla?

20:00

Hrvatska 0

Osuđenik odveden u skladište za alat gde su ga tukla trojica čuvara, od incidenta do lekarskog pregleda proteklo dva sata

HRVATICA VODILA PRAVNU BITKU ZBOG SMRTI SINA ZATVORENIKA: Pobedila državu, trojica čuvara ga tukla?
EPA

Majka zatvorenika koji je 2019. umro u 41. godini nastavila je da isteruje pravdu i dobila ju je na Evropskom sudu za ljudska prava koji je uputio značajne prigovore Opšinskom javnom pravobranilaštvu u Zadru.

Hrvatska mora da joj isplati 2.500 evra odštete i 3.000 evra za troškove. Uz to što je uz pomoć tužiteljke Lidije Horvat dobila bitku za sina, izborila se i za nezavisnu istragu incidenata u zatvoru.

Izdržavao pet godina zatvora

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

D. P. iz Zadra je 2010. osuđen na pet godina zatvora zbog dilovanja heroina i prema zatvorskom izveštaju iz 2012. bio je dugogodišnji zavisnik i višestruki počinilac krivičnih dela s poremećajem ličnosti, što se moglo manifestovati i kroz agresivno ponašanje. Bio je i disciplinski kažnjavan zbog zloupotrebe medikamenata. Za izdržavanja kazne u zatvoru u Zadru 2015. jedan je od čuvara kroz "špijunku" uočio da D. P. i njegov cimer u ćeliji drobe tablete, pa je pozvao kolege da mu asistiraju u pretrazi.

Ali, čim su ušli, ovi su supstance otpuhnuli pa su dvojica čuvara radi detaljne pretrage odveli D. P. u prostoriju u kojoj su držali alate. Tamo je D. P. u jednom trenutku posegnuo za čekićem, ali nije ga dohvatio. Čuvari su primenili zahvat "ključ na leđa", oborili ga i vezali, piše Večenji. Dvojica zatvorenika čuli su komešanje i jedan je lupao po vratima, vičući da prestanu da ga tuku. Kad je stigao nadzornik čuvara, D. P. je mirno ležao na podu s lisicama na leđima.

Nadzornik je odvojeno razgovarao sa svim akterima i upozorio kolegu da nije trebalo da uđe u ćeliju bez njegovih uputa i zatvorenika nije smeo da odvede u skladište s alatom. Taj je čuvar dobio opomenu. Tokom razgovora sa zatvorenikom, nadzornik je primetio crvenilo na njegovom licu, a on mu je pokazao i ogrebotine na laktu i nozi, te je tražio lekarski pregled, ali njemu nije ništa prijavio.

Ali dan posle, jednom nadležnom rekao je da ga je prvo jedan čuvar pri ispitivanju udario, a zatim ga je tukao i drugi, pa je on tada pokušao da dohvati čekić kako bi ih prestrašio, ali su ga oni oborili, vezali i udarali tri, četiri minuta, u čemu im se pridružio i treći čuvar. Inače, kod njega nije ništa nađeno, a tabletu je drobio njegov cimer.

Prema nalazu lekara, na dan incidenta D. P. je imao lakše ozlede, oguljotine na čelu i obrazu, crvenilo na potiljku i leđima, hematom na nadlaktici, nagnječenje na grudima i levom kolenu, te oguljotinu na desnom. Žalio se i na blagu bol ispod rebara. Iste večeri je opet tražio lekara zbog glavobolje i boli u grudima. Rendgen nije ništa otkrio.

Upravitelj zatvora u izveštaju Uprave za zatvorski sistem Ministarstva pravosuđa i sudiji za izvršenje sankcija ocenio je da je upotreba sile bila nužna i ne preterana.

D. P. je pet i po meseci nakon incidenta, kad je video da nema istrage, prijavio čuvare. Tada je opštinskom pravobraniocu rekao da su ga udarali po telu i glavi još dok nije bio vezan, te je zato posegnuo za čekićem. Čuvari su poricali udaranje. I ODO u Zadru je ocenio da su prekršena interna pravila kad su D. P. odveli u skladište, ali u nedostatku dokaza da su ga tukli prijava je odbijena.

Za veštačenje

ESLJP prigovara da se državno pravobranilaštvo nije potrudilo da oceni jesu li ga stvarno tukli pre nego što je posegao za čekićem, već je samo zaključeno da je time izazvao reakciju čuvara. Nadzornik nije ispitan o uočenom crvenilu, a nije bilo veštačenja crvenila i trajanja traga od prebijanja, s obzirom na to da je proteklo dva sata od incidenta do pregleda. Ipak, i ESLJP je zaključio da je primena sile bila nužna i ne preterana, iako su čuvari rizikovali incident. Stoga, povrede člana 3. nije bilo u stvarnom smislu, ali jeste u proceduralnom.

Kad je dan nakon incidenta D. P. načelniku odela osiguranja rekao da su ga čuvari tukli, vezali i udarali, te je navode trebalo istražiti. Provedena je istraga unutar zatvora na inicijativu ravnatelja, ali kako je on nadređeni, ta istraga za ESLJP nije nezavisna. Zatvorski izveštaj dostavljen je Upravi za zatvorski sistem Ministarstva pravosuđa i sucu izvršenja kazne.

Ali, ništa nije preduzeto sve dok D. P. nije podneo kaznenu prijavu. ESLJP je uočio i da je, nakon što je policija obavila razgovor s lekarima, državnom pravobranilaštvu trebalo 11 meseci za dalje istražne radnje "bez ikakvog opravdanja za takvu pauzu".

Tagovi:

Komentari(0)

Loading