Ne puštajte ih u kuću i dobro zapamtite! JEZIVO UPOZORENJE HR POLICIJE!

18:04

Hrvatska 0

Iz zagrebačke Policijske uprave u petak su naveli kako prevaranti, lažno se predstavljajući, obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, želeći da zadobiju poverenje ili sažaljenje žrtve, čime pripremaju teren za ulazak u stan

Ne puštajte ih u kuću i dobro zapamtite! JEZIVO UPOZORENJE HR POLICIJE!
Foto: Shutterstock

Pošto se iz dana u dan beleže slučajevi kada prevaranti dolaze na vrata uglavnom starijih osoba pa im, lažno se predstavljajući, ulaze u dom i uz trikove ih potkradaju, policija je građane pozvala da neznance ne puštaju u dom i da im zapamte izgled i registraciju na automobilu.

U sredu je tako u Sesvetama 78-godišnjakinja u stan pustila neznanca koji joj se lažno predstavio kao službeno lice, što mu je ona poverovala te mu predala novac i nakit ukupne vrednosti od nekoliko desetina hiljada kuna. Sličan takav slučaj dogodio se juče na Trešnjevci, gdje je 83-godišnjakinja poverovala u lažnu priču nepoznate prevarantkinje o potrebi provere njena novca te joj predala više desetina hiljada kuna, koje više nije videla.

Iz zagrebačke Policijske uprave u petak su naveli kako prevaranti, lažno se predstavljajući, obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, želeći zda zadobiju poverenje ili sažaljenje žrtve, čime pripremaju teren za ulazak u stan. Način i mogućnost činjenja krivičnog dela prilagođavaju trenutnim okolnostima, proceni žrtve i mogućem riziku, a vešti prevaranti često se koriste jednostavnim trikovima, pri čemu je rizik veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitnim ponašanjem do sprečavanja prevara "Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprineti sprečavanju počinjenja krivičnih dela prevara", ističu iz policije te pozivaju građane da, ako su nepoznate osobe pred njihovim vratima uporne u nameri da ih puste u dom, nipošto to ne čine bez prethodne provere o kome se radi.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Takve osobe, napominju u policiji, spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposleni raznih institucija, pružaoci medicinskih usluga ili čak kao službena lica, čime samo iskorišćavaju lakovernost potencijalnih žrtava. Kod nenajavljenih poseta nepoznatih osoba, građane upozoravaju da im ne otvaraju kućna vrata dok ne provere ko je i što želi, da prema njima budu sumnjičavi te im ne otvaraju vrata dok im ne pokažu službenu ispravu. Preporučuju im da ne žure, već uzmu vremena i dobro provere ko želi da im uđe u dom, da se ne daju impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, zatraže na uvid i kroz "špijunku" provere njen dokument sa fotografijom ili službenu ispravu, a ako uprkos odbijanju uporno želi da uđe, da zamole pomoć suseda i odmah obaveste policiju. Radi intenzivnije saradnje s građanima, u policiji ih pozivaju da zapamte izgled nepoznate osobe i, ako je moguće, zapišu registarsku oznaku njenog vozila te boju, marku i druge karakteristične podatke, kao i da ne diraju stvari koje je ta osoba dirala kako se ne bi uništili tragovi bitni za istragu.

 

Komentari(0)

Loading