MIRKO JE KRENUO DA GLEDA UTAKMICU HRVATSKA-JUGOSLAVIJA: Nije stigao do stadiona živ, a zločin ostao bez kazne!

20:06

Hrvatska 0

Hrvatsko pravosuđe još nije okončalo suđenje Krešimiru Gilji koji je još u oktobru 2021. optužen za ubistvo kanadskog Hrvata Mirka Rimca (33).

MIRKO JE KRENUO DA GLEDA UTAKMICU HRVATSKA-JUGOSLAVIJA: Nije stigao do stadiona živ, a zločin ostao bez kazne!
Pexels

Mirko je došao u oktobru 1999. u domovinu gde je želeo da sa rođacima i prijateljima u Zagrebu odgleda utakmicu između Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Rimac na utakmicu nikad nije stigao jer ga je u noći s petka na subotu 9. oktobra 1999. godine usmrtio hitac. Smrtno je ranjen ispred kafića u centru Zagreba. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje tada male dece.

Krešimir Gilja nije se pojavio pred većem zagrebačkog Županijskog suda, već je dostavio dokumentaciju da je na lečenju u BiH pa je rasprava odgođena. Predsednik sudskog veća, sudija Vjeran Blažeković koji sada vodi taj predmet, odredio je veštačenje Giljine raspravne sposobnosti i nakon toga će zakazati raspravu. Niz godina Rimčeva udovica, Lori Rimac, ogorčena je sporošću hrvatskog pravosuđa. Godinama se, budući da se suđenje nije privodilo kraju, obraćala raznim adresama, pisala pisma, upućivala pritužbe, žalila se kroz medije. Pisala je hrvatskim ministrima, diplomatama, obraćala se tadašnjem premijeru Ivu Sanaderu, a stalno je isticala kako je ovakva sporost hrvatskog pravosuđa nezamisliva u zemlji u kojoj živi i da bi tamo presuda već odavno bila donesena.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Optužnica ga je teretila da se kobne noći najpre verbalno sukobio sa mladićem iz Kanade. Nepoznata osoba udarila je potom Rimca pivskom bocom po glavi nakon čega se sukob nastavio ispred lokala.

Gilja se tereti da je tokom sukoba ispalio jedan hitac iz pištolja i pogodio Rimca u levu stranu grudnog koša i tako mu probio plućno krilo. Od posledica teškog ranjavanja Rimac je nešto kasnije preminuo. Gilja je nastavio da puca i nakon što je pogodio Rimca pa su hici ranili još dve osobe.

Niko od očevidaca nije Gilju direktno označio kao čoveka koji je pucao u Rimca, ali neki svedoci videli su ga s oružjem u rukama. Gilja je u svojoj odbrani tvrdio da uopšte nije imao pištolj nego da se gurao i otimao s osobom koja ga je držala u ruci. Tvrdio je i da je uspeo da mu ga otme iz ruke, ali iz njega nije pucao. Tvrdio je takođe da je čuo dva-tri pucnja, ali da nije video da je neko pogođen. Tako je otišao s mesta događaja i odneo pomenuti pištolj, a tek je sledeći dan u novinama, kako je tvrdio, pročitao da je neko ubijen.

Odlučio je da se skriva od policije jer je prema izjavama u medijima shvatio, kako je naveo, da sve žele da svale na njega, prenosi Jutarnji list.

Od 2006. do 2009. godine trajalo je prvo suđenje Krešimiru Gilji na Županijskom sudu u Zagrebu. U aprilu 2009. suđenje je privedeno kraju pa je Gilji izrečena nepravosnažna presuda. Proglašen je krivim i osuđen na ukupno sedam godina zatvora.

U oktobru 2009. godine Vrhovni sud je odbio žalbe Giljine obrane i potvrdio, odnosno preinačio prvostepenu presudu tako da mu je povećana kazna za ubistvo Rimca za dve godine.

Gilja je podneo ustavnu tužbu koja mu je usvojena uz obrazloženje da mu je bilo povređeno pravo na odbranu pa je ponovljeno suđenje koje još traje krenulo iz početka i nakon 23 godine od događaja ovom slučaju još se ne nazire pravosudni epilog.

Gilja se nije pojavio pred većem zagrebačkog Županijskog suda već je dostavio dokumentaciju da je na lečenju u BiH pa je rasprava odložena. Predsednik sudskog veća Vjeran Blažeković, koji sada vodi taj predmet, odredio je veštačenje Giljine sposobnosti da prati suđenje i nakon toga će zakazati raspravu.

Izvor: jutarnji

Komentari(0)

Loading