Komšije pokrenule Neno alert, kad nestane dete Fejsbuk i Instagram obaveste sve!

19:06

Hrvatska 0

Hrvatska je 30. zemlja u kojoj je pokrenut sistem uzbunjivanja "Amber alert"

Komšije pokrenule Neno alert, kad nestane dete Fejsbuk i Instagram obaveste sve!
Shutterstock

Sistem za traženje nestale dece "Amber alert", pod nazivom "Neno alarm", predstavljen je u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, a na konferenciji za novinare naglašeno je da je verovatnoća pronalaženja nestalog deteta veća kada je više ljudi uključeno u potragu, naročito u prva 24 časa.

U slučaju nestanka deteta MUP će obavestiti kompaniju Meta, koja će inicirati upozorenje, odnosno Neno alarm građanima - korisnicima društvenih mreža "Fejsbuk" i "Instagram" - u krugu od 60 kilometara od mesta u kojem je dete poslednji put viđeno.

Upozorenje će sadržavati osnovne podatke o nestalom detetu i poveznicu na njegov profil na internet stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Korisnici se mogu vratiti na upozorenje za pojedinosti koje su možda propustili i, što je još važnije, mogu podeliti upozorenje svojim prijateljima i tako dopreti do šire publike, te pomoći u identifikaciji i lociranju nestalog deteta u kratkom vremenskom periodu, navode iz MUP-a.

"Obratite pažnju ako vidite upozorenje o nestalom detetu. Svi moramo raditi zajedno kako bismo decu zaštitili, te ih bezbedno vratili domovima", poručuju iz MUP-a Hrvatske, a prenose hrvatski mediji.

U slučaju poništenja dojave, odnosno ako dete bude ranije nađeno, nadležna jedinica MUP-a šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata.

 

 

Po završetku akcije o tome se obaveštavaju korisnici Fejsbuka i Instagrama, naveo je hrvatski MUP.

U saopštenju se dodaje da je Hrvatska 30. zemlja u kojoj je pokrenut taj sistem uzbunjivanja.

Projekat je podržala i ombudsman za decu Helenca Pirnat Dragičević koja je istakla da je nestanak svakog deteta poziv na uzbunu i zahteva hitan, stručan i koordiniran ozbiljan pristup i angažman stručnjaka u potrazi.

Ona je ocenila da je sistem uzbunjivanja "Neno alarm" važan korak koji će omogućiti brzo reagovanje velikog broja građana i sistema na nestanak deteta i njihovo uključivanje u potragu, preneo je MUP u saopštenju.

Izvor: Telegraf

Komentari(0)

Loading