SRAMNO U Hrvatskoj uče decu da u Bosni ne žive Srbi!

20:01

Hrvatska 0

U drugim udžbenicima za isti predmet to nije slučaj

SRAMNO U Hrvatskoj uče decu da u Bosni ne žive Srbi!
Shutterstock

Učenici četvrtog razreda u 80 hrvatskih škola, koje u nastavi koriste udžbenike čiji je izdavač Profil Kletau namenjen za predmet prirode i društva, uče pogrešno da u BiH ne žive tri konstitutivna naroda, već samo Bošnjaci i Bošnjakinje.

Udžbenik “Nina i Tino” potpisuje grupa autora: Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pižtola, Lidija Prpić i Željka Zagorac. Sporni radni udžbenik u upotrebi je, navodi se, od školske 2021./2022. godine, a deo je serijala “Nina i Tino” koji je počeo da se primenjuje u razrednoj nastavi za vreme eksperimentalne Škole za život.

List piše da, naprimer, u udžbenicima Školske knjige, kao i u udžbeniku “Priroda, društvo i ja” čiji je izdavač Alfa za isti razred u istom predmetu učenici uče susedne zemlje i prirodne granice ne ulazeći uopšte u to koji narodi žive u kojoj susednoj zemlji.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Na propust upozorio list, nakon što se redakciji obratio otac čiji sin u jednoj zagrebačkoj školi uči upravo po pomenutom udžbeniku.

Otac je pozvao reakciju Večernjeg pošto je na pitanje učiteljice odgovorio tačno, a ona ga je ispravila na način kako to pogrešno piše u udžbeniku.

Navođenje isključivo Bošnjaka i Bošnjakinja kao stanovnika u BiH izazvalo je reagovnaje i drugih roditelja, upozorio je otac deteta, kazavši pritom da je žalosno da se tako uče deca u Hrvatskoj.

 

Komentari(0)

Loading