U OSNOVNOJ ŠKOLI POJAVILA SE ŠUGA: Panika među roditeljima - ako primetite ove simptome ODMAH odvedite decu kod lekara

09:17

Hrvatska 0

Osnovna škola Sućidar objavila je danas da se kod nekoliko učenika pojavila šuga, odnosno svrab - kožna bolest praćena snažnim svrabom i crvenilom na koži.

U OSNOVNOJ ŠKOLI POJAVILA SE ŠUGA: Panika među roditeljima - ako primetite ove simptome ODMAH odvedite decu kod lekara
Shutterstock

Bolest uzrokuje grinja, mali člankonožac nevidljiv oku, koji se vrlo lako prenosi dužim fizičkim kontaktom s čoveka na čoveka ili preko zaražene odeće, peškira ili posteljine.

Iz škole upozoravaju roditelje da će bolest, ako se pojavi, kod svog deteta prepoznati po jakom svrabu nakon čega će se pojaviti crveni osip na mestima grebanja i češkanja.  Osećaj svraba pojačava se po noći i u toplijem prostoru, pa se bolest po tome može prepoznati i pre izbijanja osipa, ako se dete češka dok spava.

- Molimo Vas, ukoliko kod svog deteta uočite stalno češkanje i grebanje koja ne prestaje, odmah kontaktirajte svog lekara i ne šaljite dete u školu dok ne proverite radi li se o svrabu. Lekar će prepisati potreban lek i objasniti šta sve treba da se učini kako bi bolest bila izlečena - poručili su iz škole.

"Upozorite dete da ne oblači odeću drugih učenika"

U slučaju oboljenja dete ne treba da dolazi u školu sve dok traje mogućnost prenosa bolesti na ostale učenike. Isto vredi i za braću i sestre jer ukoliko jedan član porodice dobije svrab postoji velika verovatnoća pojave i kod ostalih članova.

- Molimo vas takođe da upozoravate svoje dete da ne oblači odeću drugih učenika (npr. jakne) i što manje koristi stvari drugih učenika, izbegava fizičke kontakte (hvatanje za ruke, doticanje ramena, glave i sl.) i redovno pere ruke. Škola sprovodi redovne mere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika - piše u obaveštenju.

Napominju i da nema mesta velikoj zabrinutosti, ali da je važno prepoznati ovu bolest ako se pojavi i preduzeti sve kako bi se smanjio broj oboljelih.

Kako se zaštititi?

Dr. med. Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ranije je govorila o ovoj temi. Rekla je da od zaraze do pojave prvih simptoma može proći čak i osam nedelja.

Preporučila je da se, osim zaraženih svrabom, tretiraju i osobe koje su s njima u kontaktu. 

- Treba temeljno oprati odeću, rublje i posteljinu na barem 60 stepeni Celzijusa - naglasila je.

Ako se zaraza pojavi u dečijem vrtiću ili kod porodice koje ima malo dete, svakako treba oprati i plišane igračke. Ako je to nemoguće, onda ih staviti u vrećicu i dobro zatvoriti jer paraziti na stvarima mogu preživeti čak još tri dana - upozorava Pem Novosel. 

Izvor: Index.hr

Komentari(0)

Loading