ŠRAFCIGEROM NA DVOJE DECE - Slavoncu promenjena kazna za pokušaj ubistva

19:06

Hrvatska 0

Osuđeni se i dalje nalazi u istražnom zatvoru, a izrečena mu je mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja koje će se sprovoditi u zatvorskom sistemu

ŠRAFCIGEROM NA DVOJE DECE - Slavoncu promenjena kazna za pokušaj ubistva
EPA

Viši krivični sud (VKS) povećao je kaznu zatvora  sa 12 na 15 godina  Dominiku Š. (51) koji je proglašen krivim za dva pokušaja ubistva dvoje dece u Dardi i Meču u avgustu 2020.

Apelacioni sud je, navodeći samo inicijale osuđenika, saopštio da je uvažio žalbu državnog tužioca i ukinuo prvostepenu presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Dominik Š. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina, prenosi Index.

Za svako krivično delo teško ubistvo u pokušaju, viši sud je izrekao pojedinačne kazne zatvora od osam godina i osudio Dominika Š. na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina. Apelacioni sud smatra da su ranije izrečene pojedinačne kazne zatvora za svaki pokušaj ubistva bile preblage, kao i ranije izrečene jedinstvene kazne zatvora.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Viši krivični sud dodaje da je valjano cenjena olakšavajuća okolnost da su krivična dela ostala u pokušaju i smanjen broj okrivljenih. Ali prvostepeni sud, ističe VKS, nije utvrdio otežavajuće okolnosti na strani izvršioca, a to je način postupanja.

- Apelacioni sud pojašnjava da je Dominik Š. napao dvoje djece revoltiranih postupkom zaposlenih u HEP-u, a sve u nameri da ubije nedužnu i ugroženu decu koja su mu se našla na putu. „Svojim postupkom počinio je nemerljivo veću i veću nepravdu, nanevši žrtvama teške telesne povrede i krišom im usred dana prišao s leđa, oborio ih na zemlju i ubo više puta metalnim lenjirom u predelu glave, leđa i šaka - navodi se u saopštenju suda.

Strože je kažnjen uprkos olakšavajućim okolnostima

U Višem krivičnom sudu ocenjuju da je osuđeni ovakvim postupcima pokazao bešćutnost i upornost i da takvo ponašanje zahteva strožiju kaznu i pored postojanja olakšavajućih okolnosti. Sud dodaje da su, prema veštačenju, deca najverovatnije izbegla povredu tako što su pobegli od napadača i smanjili intenzitet zamaha osuđenika. Zbog toga su sprečene teške i po život opasne povrede, kao i smrt.

- Napad usred dana s leđa odrasle osobe koja je takođe mnogo jača od njih dovela je do toga da se deca osećaju uplašeno i bespomoćno, te su prepuštena sama sebi. Sve je to uticalo na njihovo psihičko zdravlje -navodi Viši krivični sud.

Dominik Š. je sredinom avgusta 2020. godine ispred prodavnice u Dardi napao 11-godišnjeg dečaka, držeći ga za vrat, nanevši mu 13 uboda nožem na glavi i 18 uboda nožem na leđima. Zatim je u susednom naselju Meče prišao 11-godišnjoj devojčici koju je oborio u obližnji kanal i naneo joj više uboda nožem na glavi, četiri uboda nožem na leđima i druge teške telesne povrede.

Osuđeni se i dalje nalazi u istražnom zatvoru, a izrečena mu je mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja koje će se sprovoditi u zatvorskom sistemu.

Izvor: Telegraf

Komentari(0)

Loading