HRVATSKA BIROKRATIJA GA MALTRETIRALA 22 GODINE! Neverovatna sudbina mladog MMA borca - celi život nije smeo da kroči preko granice! (VIDEO)

08:15

Hrvatska 0

MMA borac Abraham Salimon (22) je momak iz centra Zagreba koji zbog brutalne hrvatske birokratije celi život nije smeo da izađe iz Hrvatske

HRVATSKA BIROKRATIJA GA MALTRETIRALA 22 GODINE! Neverovatna sudbina mladog MMA borca - celi život nije smeo da kroči preko granice! (VIDEO)
Ptintscreen/Facebook/HRT

Salimon, poreklom iz Nigerije, rođen je u Zagrebu. Majka mu je poginula u saobraćajnoj neseći kada je imao tri godine, a otac ga je napustio kao šestogodišnjaka.

Brigu o njemu preuzela je brižna Zejna, a Abi, kako mu tepaju, godinama je pokušavao da dobije hrvatske papire, što se i dogodilo krajem prošle godine.

- Tu sam se rodio, dečko sam s Kvatrića, ali imao sam teško detinjstvo. Roditelji su mi preminuli kad sam bio dečak. To je dosta uticalo na mene - rekao je Abi nedavno za hrvatske medije.

Posebna i muka bila je borba za hrvatske papire.

Njegov advokat Saša Pavličić - Bekić je na društvenim mrežama objavio poduži status u kojem je ispričao probleme s kojima se Abi suočavao, pre nego što je u Hrvatskoj postao "čovek sa svim pravima i obvezama, sa svim mogućnostima'. 

- Od vrata do vrata. Od Centra za socijalno. Od policije. Od Ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova. A, Abi je bio sve tiši. Sve potišteniji. I dalje je trenirao, studirao i ćutao. S vremena na vreme poslao je poruku: “Saša, ima li šta novo”, a moj odgovor je uvek glasio: "Nema Abi, biće. Biće. Izdrži - kaže Pavličić Bekić.

Abi se priseća da ni maturant nije mogao da bude:

- Moja ekipa iz razreda išla je u Budvu, radovali su se tom poslednjem zajedničkom putovanju, a ja sam stajao sa strane i zamišljao kako bih voleo da im se pridružim. Nisam imao ništa od papira, imao sam samo dozvolu boravka i to sam u MUP-u produžavao svakih pet godina. Bukvalno sam se osećao kao stranac.

Na to ga je na svakom koraku podsećala neumoljiva hrvatska birokratija.

- Da  vam ispričam scenu kad smo na saslušavanju u jednom državnom telu (bilo je bar 10-tak takvih saslušanja) sa visokog mesta čuli pitanje gospođe koja radi na tom mestu s naglaskom koji odaje da nije iz RH: “pa dajte molim vas, zašto gospodine sami niste otišli u Mađarsku u ambasadu Nigerije da dobijete papir da niste njihov državljanin, nego mene sad tu maltretirate da gubim vrime”? Abi je kroz suze samo rekao: Teto, ja nikad nisam imao dokument da izađem iz Hrvatske na sekundu".

Advokat Saša Pavličić - Bekić se priseća svoje burne reakcije.

- Kao advokat moram uvek da budem staložen, ali taj moj bes i vikanje će svi tamo dugo zapamtiti. A ja ću zapamtiti te njegove suze… i njegov glas na kafi u poslastičarnici: “Saša, ja takve stvari doživljavam od malena”. 

Abi je sada ravnopravni državljanih Hrvatske i posvetio se MMA karijeri. Sada može i da putuje van granica Hrvatske.

Komentari(0)

Loading