HRVATI NAJDEBLJI U EU: 65 odsto odraslih ima ovaj problem!

19:44

Hrvatska 0

Hrvatski građani najdeblji su u Evropskoj uniji, a lečenje bolesti povezanih s debljinom košta državu godišnje 1,7 milijardi evra, istaknuto je u sredu na 7. konferenciji o debljini u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar", prenosi Fenix magazin.

HRVATI NAJDEBLJI U EU: 65 odsto odraslih ima ovaj problem!
Shutterstock

- Oko 35 posto dece i 65 posto odraslih u Hrvatskoj imaju prekomernu telesnu masu i debljinu. Deca su na visokom petom mestu, dok su nam odrasli prvaci Evrope, kako muškarci tako i žene - izjavila je, uoči konferencije, Sanja Musić Milanović, načelnica Službe za promovisanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iznela je i podatak da je u 2019. čak 2,7 posto BDP-a potrošeno na bolesti vezane za debljinu.

- To je 1,71 milijardi evra. Ako nastavimo ovako, 2060. odlaziće 3,5 posto BDP-a, oko 5,8 milijardi evra trošićemo na nešto što može da se prevenira - upozorila je Musić Milanović, prenosi Hina.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, debljina je rezultat okruženja u kom živimo i koje nas tera na to da više unosimo, a manje trošimo energije.

Konferencija je održana povodom Hrvatskog dana osvešćenosti o debljini, a ove je godine bila posvećena mladim ljudima, promenama navika i ponašanja. Upitana stimuliše li Vlada debljanje time što štiti cene namirnica koje debljaju poput carskog mesa, belog brašna i ulja, Musić Milanović je rekla da se svaka hrana može koristiti, samo je pitanje umerenosti.

Debljina je bolest i rizični činilac za brojne druge bolesti – kardiovaskularne, bolesti lokomotornog sistema, mentalnog zdravlja i pojedinih vrsta karcinoma.

Ministarstvo zdravstva prošle je godine pokrenulo radnu grupu za izradu predloga akcijskog plana za prevenciju debljine. Izaslanica Ministarstva Ivana Portolan Pajić izvestila je da još traje usaglašavanje akcijskog plana nakon čega sledi e-savetovanje pa se očekuje da će biti donesen polovinom ove godine.

Praćenjem debljine trebalo bi više da se bavi primarni nivo zdravstvene zaštite, rekao je direktor Doma zdravlja Zagreb Centar Ino Protrka.

Na tom tragu Dom zdravlja Centar ove je godine pokrenuo dva projekta za prevenciju debljine, u dijabetološkom centru spojili su nutricionistu, farmakologa i dijabetologa, a planiraju da uvedu i treniranje na lekarski recept.

Psihijatar Veljko Đorđević zaključio je da se nekada govorilo o debljini kao estetskom problemu, ali danas znamo da je to zdravstveni problem i jedan od vodećih uzroka smrtnosti.

- Gojaznost je smrtonosna bolest koju treba da preveniramo, lečimo i pratimo kroz ceo život - poručio je.

Komentari(0)

Loading