HRVATSKA PRELAZI NA EVRO, A KUNA ODLAZI U ISTORIJU! 1. januara 2023. trebalo bi da uđu u EVROZONU!

alexander

17:00

Hrvatska 0

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić u petak je u Rovinju izjavio da je zakon o evru u fazi izrade. Njegov bi nacrt trebalo da bude objavljen sredinom januara dok se njegovo donošenje očekuje u aprilu iduće godine.

HRVATSKA PRELAZI NA EVRO, A KUNA ODLAZI U ISTORIJU! 1. januara 2023. trebalo bi da uđu u EVROZONU!
Foto: Shutterstock

Uz taj zakon biće potrebno promeniti 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata pre samog uvođenja evra, rekao je Marić na konferenciji „Hrvatska kao deo evrozone“, koja se održava u Rovinju u organizaciji Večernjeg lista i Istarske županije.

Vlada je 1. januar 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebalo da bude spremna za ulazak u evrozonu, a objava formalne odluke o ulasku Hrvatske u evrozonu očekuje se sredinom iduće godine, piše Tportal.hr

– Od tog trenutka Hrvatska praktično ulazi u završnu fazu i sav ovaj posao koji radimo moramo još da ubrzamo jer je puno posla pred nama, rekao je Marić, podsećajući da će biti potrebno povući gotovo milijardu i sto miliona komada kovanica kuna i 500 miliona novčanica kuna te obaviti presnabdevanje banaka, pošte, Fine i preduzetnika novčanicama i kovanicama evra.

Predstoji veliko prilagođavanje u finansijskom sektoru, te sve zajedno ima zajednički naziv, a to su „informisanje i zaštita potrošača kao integralni princip celog procesa koji vodimo“, prenosi.

Po njegovim rečima, od avgusta iduće godine će, kroz zakon o evru, biti regulisana obaveza dvojnog iskazivanja cena, što je jedan od načina da se ublaže pritisci na inflaciju.

– Prvog januara 2023. preko noći prebacujemo se na evro i još dve nedelje će trajati dualni opticaj, građani će moći da plaćaju u kunama, a nakon toga samo u evrima. Razdoblje dualnog iskazivanja cena trajaće minimalno godinu dana, istakao je ministar Marić.

Kako se čulo na otvaranju konferencije, iako odustajanje od nacionalne valute sa sobom donosi određene ekonomske rizike, prelazak na evro otvara niz koristi.

Hoće li Hrvatska iskoristiti evro za ekonomski napredak ili će joj odustajanje od monetarne suverenosti biti teg oko vrata, zavisiće pre svega od strukture i snage domaće ekonomije. Pred Hrvatskom je novo evropsko finansijsko razdoblje i početak korišćenja bespovratnih sredstava na temelju Nacionalnog plana oporavka i stabilnosti, rečeno je na konferenciji.

Pratite Region na Fejsbuku

Autor: alexander

Tagovi:

Komentari(0)

Loading