EVROPSKI SUD OSUDIO HRVATSKU: Krivi za smrt na granici sa Srbijom!

alexander

21:00

Hrvatska 0

Prema presudi koja je danas objavljena, Hrvatska mora porodici preminule migrantkinje da plati 40.000 evra.

EVROPSKI SUD OSUDIO HRVATSKU: Krivi za smrt na granici sa Srbijom!
Foto: Profimedia.rs

Hrvatska je kriva u slučaju pogibije devojčice na njihovoj granici u novembru 2017. godine, presudio je Evropski sud za ljudska prava.

Prema presudi koja je danas objavljena, Hrvatska mora porodici preminule migrantkinje da plati 40.000 evra.

Sud je utvrdio da je istraga o smrti bila loše urađena, da je tretman dece koja su tražila azil bio neprimeren, te da se odluke o tražiteljima azila nisu donosile primerenom brzinom.

Sud takođe smatra da su neki od podnositelja zahteva kolektivno proterivani iz Hrvatske, te da je država uskraćivala azilantima njihova prava, između ostalog i ograničavanjem pristupa advokatu.

Podsetimo, u novembru 2017. godine šestogodišnja devojčica Madin iz Avganistana smrtno je stradala u naletu voza.

Ona je sa svojom majkom i porodicom bila u grupi migranata koji su sa područja opštine Šid u Srbiji pokušavali da uđu na teritoriju Hrvatske, krećući se uz prugu.

Madin je onda udario voz, a hrvatska policija ju je odvela u bolnicu, dok njenoj majci nije dozvolila da ide s njom, nego ju je proterala ka Šidu i srpskoj strani granice.

MUP Srbije je izvestio kako je Madin poginula neposredno nakon što su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate natrag u Srbiju.

Porodica devojčice podnela je prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Kaznenu prijavu je odbacilo nadležno državno tužilaštvo, a potom je porodica podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su zbog loše istrage smrti devojčice povređena njihova ustavna prava.

U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimci termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. novembra 2017.

Pratite Region na Fejsbuku

Autor: alexander

Tagovi:

Komentari(0)

Loading