SANADERU OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA HEP: Bivši hrvatski premijer već osuđen na 6 godina

alexander

20:30

Hrvatska 0

Bivši hrvatski premijer već osuđen na 6 godina, a u slučaju elektroprivrede zastarelo delo

SANADERU OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA HEP: Bivši hrvatski premijer već osuđen na 6 godina
Foto: shutterstock

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je prvostepenu oslobadjajuću presudu bivšem premijeru i nekadašnjem predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivu Sanaderu za korupciju u slučaju Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Pravosnažnom presudom potvrđena je oslobadjajuća presuda zagrebačkog Županijskog suda i u odnosu na drugooptuženog u tom slučaju, preduzetnika Roberta Ježića.

Tužilaštvo je od 2012. teretilo Sanadera da je kao premijer, nekadašnjeg predsednika Uprave HEP-a Ivana Mravka podsticao da firmi Dioki Roberta Ježića isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cene, čime je državni budžet oštećen za 19 milona kuna.

Vrhovni sud je utvrdio da je za jedno krivično delo iz optužnice nastupila zastara krivičnog progona, jer je od počinjena prošlo više od 12 godina.

Reč je o jedinom postupku u kojem je bivši premijer oslobođen optužbe za korupciju.

Najviši sud u zemlji je krajem oktobra potvrdio prvostepenu presudu Sanaderu u slučaju Ina-MOL. Sanader je pravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita od bivšeg šefa mađarskog MOL-a Žolta Hernadija, koji je u odsutnosti osuđen na dve godine zatvora.

Prema presudi, Sanader i Hernadi su osuđeni jer su dogovorili da će za mito od deset miliona evra osigurati zaključenje neosnovanih izmena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Ina da bi se mađarskoj kompaniji omogućio prevladjujući uticaj nad domaćom naftnom kompanijom.

Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u celosti preuzeti Hrvatska. U tom je slučaju je upravo Ježić svedočio da je pet od deset miliona evra mita za Sanadera primio preko svoje švajcarske firme.

Vrhovni sud Hrvatske objavio je nedavno i osuđujuću presudu bivšem premijeru i predsedniku HDZ, ali i toj vladajućoj stranci kao pravnoj osobi, za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao „Fimi-medija“.

Pravosnažnom presudom u ponovljenom suđenju u najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine.

HDZ, čiji se „crni fond“ punio izvučenim novcem, kao prva stranka osuđena za korupciju, moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna. Slučaj „Fimi medija“ koji je trajao desetak godina postao je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj.

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je usledilo niz istraga protiv njega zbog korupcije. Nekada najmoćniji hrvatski političar trenutno izdržava zatvorsku kazne zbog korupcije u slučaju Planinska. Očekuje se da će po donošenju pravosnažnih presuda u svim slučajevima, Sanaderu biti određena jedinstvena zatvorska kazna.

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Autor: alexander

Komentari(0)

Loading