SLOM HRVATSKE Ovo su uzroci zapanjujućeg smanjenja broja građana na popisu

Alo Redakcija

22:32

Hrvatska 0

Prvi rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj iznenadili su i najveće pesimiste jer pokazuju da u zemlji živi svega 3,88 miliona ljudi što je katastrofalni demografski slom.

SLOM HRVATSKE Ovo su uzroci zapanjujućeg smanjenja broja građana na popisu
Foto: EPA

Iznenađeni su i stručnjaci iz Državnog zavoda za statistiku koji su još pre koji mesec predviđali da u Hrvatskoj živi četiri miliona ljudi. „Ovo je rezultat potcenjene emigracije, odnosno broja iseljenih“, kaže demograf Ivan Čipin. Da broj stanovnika u Hrvatskoj ne bude i manji „krivci“ su inostrani radnici koji se, ako rade duže od godine dana, dodaju stalnom broju žitelja.

Konačni rezultati popisa će se znati krajem godine, ali već sada je jasno da su gotovo svi veći hrvatski gradovi, osim Zagreba, ostali bez velikog broja stanovnika. Ukupno, u odnosu na popis od pre deset godina, Hrvatska u sredu ima čak za 10 odsto manje stanovnika.

Manje je i Srba u Hrvatskoj, pa su tako neka mesta u kojima su pre desetak godina živeli Srbi, sada potpuno pusta ili je ostalo tek nekoliko staraca. I inače, prema podacima UN, stanovnici Hrvatske su među najstarijima na svetu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Situaciju pogoršava i korona. Do sada je virus uzeo, prema zvaničnim brojkama, 10.000 građana Hrvatske, a američke prognoze govore da bi do proleća sledeće godine moglo da bude i 15.000 umrlih od virusa. Samo u utorak, od posledica korone umrlo je 59 ljudi.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Novosti

Čitajte Region i na Fejsbuku.

 

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading