Nove mere u Hrvatskoj, kovid potvrde i u državnim službama!

Alo Redakcija

10:00

Hrvatska 0

U Hrvatskoj od danas važe nove zaštitne mere protiv širenja korona virusa, a odnose se na dozvoljeni broj prisutnih na okupljanjima i vreme održavanja, na škole, a od 15. novembra i na proširenje posedovanja kovid potvrda na državne i javne službe i sve one koji odlaze u te službe.

Nove mere u Hrvatskoj, kovid potvrde i u državnim službama!
Foto: EPA

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je u petak da su ključna tri pravca delovanja: postići što veću procepljenost, uvesti ograničenja za okupljanja i postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslova, koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom potvrdom.

On je rekao da se ograničavaju okupljanja, a zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 osoba, osim ako se radi o događanju na kojem učestvuju samo osobe s EU digitalnom covid-potvrdom.

Pooštravaju se mere za održavanje svih događanja gde će uz digitalnu potvrdu za učešće biti obvezno korištenje medicinske maske.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ostaje na snazi mera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne kovid-potvrde, rekao je Božinović.

Sva okupljanja mogu trajati do ponoći, a izuzetak su bioskopske projekcij, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju da traju do 2 iza ponoći, a svi prisutni moraju da imaju kovid potvrde.

Božinović je rekao da će kovid potvrde narednih dana biti uvede u državnim i javnim službama i odnosiće se na sve državne službenike, lokalne i regionalne, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili samouprave.

Ova odluka će stupiti na snagu 15. novembra, a potvrde će morati da imaju i oni koji odlaze u te institucije.

Odluka o obveznim kovid-potvrdama odnosi se i na škole.

Zaposleni u državnoj upravi i školama, ako nisu vakcinisani obavezni su da se testiraju na koronu dva puta sedmično.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak je rekao da što se tiče kafića i ugostiteljskih objekata, nismo isključili tu mogućnost.

„Pratićemo epidemiološku situaciju i odlučiti koje ćemo sve delatnosti obuhvatiti ovom merom od 15. novembra“, rekao je Capak.

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading