HIGIJENSKO SIROMAŠTVO Poslanica u hrvatskom Saboru: Smanjite PDV na uloške i tampone!

Alo Redakcija

09:00

Hrvatska 0

U Hrvatskom saboru raspravljen je u četvrtak Priedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrednost kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila sa 25 na pet posto i smanjila porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na pol.

HIGIJENSKO SIROMAŠTVO Poslanica u hrvatskom Saboru: Smanjite PDV na uloške i tampone!
Foto: Printscreen

Predlagač Anka Mrak Taritaš (Glas) obrazložila će da svaka žena u Hrvatskoj tokom života platiti oko osam hiljada kuna poreza na dodanu vrednost na kupovinu higijenskih uložaka i tampona. Podsetila je da mnoge evropske zemlje imaju niži porez na te higijenske potrepštine nego u Hrvatskoj.

Dodala je kako je Evropski parlament 2019. usvojio rezoluciju o ravnopravnosti polova i politikama oporezivanja u EU, kojom se zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om.

Stoga se založila za „iskorjenjivanje higijenskog siromaštva u Hrvatskoj“ kako bi pokazali da vodimo skrb o ženskim stanovnicama. No, drži da predlog verovatno neće dobiti potporu vladajuće većine. Ocenila je da je Vlada pokazala neempatiju prema ženama te pozvala vladajuće da, ako predlog smatraju manjkavim, predlože amandmane.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Autor: Alo Redakcija

Tagovi:

Komentari(0)

Loading