STROGE MERE U HRVATSKOJ: Zabranjen ulazak u bolnicu lekarima bez kovid propusnica

Alo Redakcija

15:00

Hrvatska 0

Hrvatska od 1. oktobra uvodi kovid potvrde za zdravstvene radnike, uslovi za dobijanje je da je osoba prebolela zarazu, da je testirana ili da je vakcinisana.

STROGE MERE U HRVATSKOJ: Zabranjen ulazak u bolnicu lekarima bez kovid propusnica
Foto: Shutterstock

To je na konferenciji za novinare saopštio ministar zdravlja Vili Beroš i istakao da potvrde moraju da imaju svi medicinski radnici, ali i svi nemedicinski koji ulaze u bolnički krug, radi obavljanja neke druge delatnosti. Testiranje je, kazao je, planiramo dva puta nedeljno i ona će biti besplatna, ali ne zauvek.

– Ako neko ne želi da se testira neće moći da bude na poslu i to će biti upisano u evidenciju radnog vremena i za taj izostanak neće dobiti nadoknadu – rekao je Beroš i upozorio da će taj neko u tom slučaju napraviti problem, jer će biti potrebno obezbediti za njega zamenu.

Izostanak s posla iz tih razloga tretiraće se prema zakonu i za vreme izostanka neće dobiti zaradu.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

– Bitnije je naglasiti da je čitav postupak oko kovid potvrda usmeren prema sigurnost. To nema cenu – rekao je Beroš.

Ponovio je da će potvrde morati da imaju i nezdravstveni radnici koji u bolnički krug ulaze kao serviseri, dostavljači, pekari… Istakao je da su najslabija karika oni koji se testiraju, jer i preboleli zarazu i vakcinisani imaju neki imunitet.

Direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak je novinarima rekao da se još ne razmišlja o uvođenju kovid potvrda u sistem školstva.

– Imamo nešto veći broj osoba iz škola zaraženih. Svega 20 posto su školska deca. Ja ne bih rekao da su škole izvor zaraze. Što se tiče kovid potvrda u školskom sistemu, u ovom trenutku ne razmišljamo, niti planiramo, ali jasno je da je takva mogućnost uvek otvorena – kazao je Capak.

Tanjug

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading