KUNE IDU U SKLADIŠTA Kakva sudbina potom čeka novčanice i kovanice?

Alo Redakcija

12:05

Hrvatska 0

Nakon uvođenja evra kunske novčanice idu u skladište.

KUNE IDU U SKLADIŠTA Kakva sudbina potom čeka novčanice i kovanice?
Foto: Printscreen

Građani će kovanice moći da zamene evrom u roku od tri godine, a za zamenu papirnih nema ograničenja.

U prve dve nedelje 2023. godine, ako se ostvare planovi Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB) o uvođenju evra, građani će moći da plaćaju obema valutama. U slučaju da koriste kune, mogući ostatak novca vraćaće im se u evrima, a HNB će „sakupljati kune“, piše Jutarnji list.

Kada prođu te dve prelazne nedelje, u upotrebi će biti samo evri. Kakva sudbina potom čeka novčanice i kovanice kune?

Gostujući u emisiji RTL Direkt, guverner Boris Vujčić rekao je da će veći problem biti šta da se učini s milijardu i 100 miliona kovanica, za koje je potreban prostor „u 120 električnih tramvaja ZET-a“, nego što je to slučaj za pola milijardi papirog novca, za koji je ranije najavljeno da će se čuvati u trezorima koji su već izgrađeni.

„Za razliku od novčanica kune, koje će moći da se zamene za evre u neograničenom roku, kovanice kune moći će da se zamene do isteka tri godine od dana uvođenja evra“, objašnjavaju u HNB-u.

Tokom te tri godine kovanice će morati da se pohranjuju i čuvaju, a nakon toga i adekvatno zbrinu. Kada je reč o papirnim novčanicama, paralelno s povlačenjem iz opticaja one će se sukcesivno uništavati „na sistemima za obradu novčanica koji imaju i mogućnost njihovog uništavanja“.

Budući da se nakon isteka trogodišnjeg roka kovanice kune više neće moći zameniti za evre te više neće imati ulogu sredstva plaćanja, navode u HNB-u, moći će se adekvatno zbrinuti bez ikakvog rizika da se opet pojave u zameni. Pre nego što se to trajno reši, rešenje bi trebalo da bude neki vojni prostor.

„Pokrenuta je saradnja s Ministarstvom odbrane u iznalaženju adekvatnog, nadziranog i štićenog prostora koji će Hrvatska narodna banka unajmiti za potrebe pohranjivanja povučenih kovanica kune“, kažu u HNB-u i dodaju da se sklapanje ugovora o najmu s Ministarstvom odbrane očekuje krajem prve polovine sledeće godine.
Sredinom leta trebalo bi da bude poznat i konačni odgovor evropskih institucija o tome ispunjava li Hrvatska sve kriterijume za uvođenje evra početkom 2023, piše Jutarnji list.

Na pitanje kakva je bila praksa drugih zemalja prilikom uvođenja evra i povlačenja nacionalnih novčanica i kovanica, u HNB-u napominju da je potrebno uzeti u obzir celokupan vremenski, prostorni, tehničko-tehnološki i ekološki kontekst u kojem se to odvijalo.

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Jutarnji list

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading