Na granici

13:00

23 oktobra, 2021

Iza OVE Amfilohijeve fotografije KRIJE se JEZIVA priča: Ovo je PRIČA jednog od najpoznatijih i najpriznatijih srpskih fotografa (FOTO)

Priča jednog od najpoznatijih i najpriznatijih srpskih fotografa Dragoljuba Zamurovića

Foto: EPA

Jedan od najpoznatijih i najpriznatijih srpskih fotografa Dragoljub Zamurović često na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavljuje fotografije napravljene tokom njegove plodonosne karijere.

Fotografije uvek prati kratka priča i anegdota, a jedna od njih je vezana i za blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija koji je satima tražio tela poginule dece u Gradiški, u Bosni i Hercegovini.

Fotografiju i Dragoljubovu priču, uz njegov pristanak objavljujemo u celosti:

„Tokom operacija “Bljesak” oboren je avion MiG-21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva kojim je upravljao Rudolf Perešin, nekadašnji đak Vazduhoplovne vojne gimnazije “Maršal Tito” i član Saveza komunista još iz tih dana.

Postao je poznat po tome što je 25. okrobra 1991. godine kao oficir JNA avionom MiG-21 prebegao u Austriju, a četiri dana kasnije pristupio Hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu.

Prilikom obaranja njegovog aviona, iz koga je prethodno izbačen tovar bombi, porušeno je nekoliko zgrada u Gradišci u kojima je dvoje male dece nastradalo. Snimajući te ruševine primetio sam tadašnjeg vladiku Amfilohija koji je satima kopao tražeći njihova tela, verovatno da bi im održao opelo i sahranio ih.

Poslao sam snimke sa propratnim tekstom francuskoj foto-agenciju “Gama” koja ih je distribuirala širom sveta.

Sutradan mi se javio urednik jednog časopisa iz Holandije pitajući za potvrdu svih podataka koje sam prosledio uz fotografije.

Hteo je da se uveri iz prve ruke da li su poginula deca srpske ili hrvatske nacionalnosti kako ne bi objavio pogrešan podatak.

Tako rade ozbiljne novine i njihovi urednici, za razliku od lažljivih tabloida.“

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.