Na granici

20:31

12 oktobra, 2021

„JUGOSLAVIJA JE BILA RAJSKA ZEMLJA“ Kako se sin bivšeg predsednika Egipta seća velesile

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na prilici da učestvuje u istorijskoj proslavi 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

foto: Youtube

Sin bivšeg predsednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, Abdel Hakim Abdel Naser kaže da Pokret predstavlja svest i savest čovečanstva.

O tom pokretu kaže da uliva nadu da svi imamo ista prava, iste prilike, bez obzira na veroispovest, boju kože, i bez obzira na to da li živimo u bogatoj ili siromašnoj zemlji.

Abdel Hakim Abdel Naser, koji učestvuje na Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, rekao je za RTS da su njegovi utisci odlični.

„Kada sam ovde, ja sam sa svojom porodicom“, istakao je Naser.

„Ono što sam juče video, bio je izvor nade za ovu veoma važnu organizaciju, koja predstavlja svest i savest čovečanstva. To nam zaista uliva nadu da svi imamo ista prava, iste prilike, bez obzira na veroispovest, boju kože, bez obzira na to da li živimo u bogatoj ili siromašnoj zemlji. To je organizacija u kojoj osećamo da smo svi jednaki i ravnopravni i u kojoj svi teže boljoj budućnosti“, istakao je Naser.

Kada je reč o početku Pokreta nesvrstanih pre 60 godina, seća se da je tada dolazio u Jugoslaviju, na Brione.

„Za mene je to bila rajska zemlja, kao dete sam tu dolazio“, ističe Naser.

Navodi da je sve počelo na konferenciji u Bandungu, 1955. godine, kada je nastala ideja o osnivanju Pokreta nesvrstanih.

„Tada su zemlje sveta u razvoju, koje su se tek oslobodile kolonijalizma, odlučile da imaju pravo na sopstveni identitet, da ne moraju da slede dve supersile, već da mogu da slede volju sopstvenog naroda“, dodaje Naser.

Konferencija u Bandungu je bila afro-azijska, kaže Naser, ali napominje da je posle toga jugoslovenski predsednik Tito bio taj koji je ideju učinio globalnom.

„Tito je globalizao tu ideju o slobodnim narodima celog sveta. Zatim su se priključili ljudi i zemlje iz Latinske Amerike i postali su veoma aktivni u ovom pokretu. Zemlje poput Kube, zatim Argentine, skoro cela Latinska Amerika se priključila. Kada se moj otac sastao sa predsednikom Titom i premijerom Nehruom na Brionima, to je bio pravi početak delovanja Pokreta nesvrstanih“, ističe Naser.

Zemlje koje su stekle slobodu od svojih okupatora, kako je istakao, tada su shvatile da je to pravo mesto gde treba da budu, da je to prava grupa kojoj treba da pripadaju, koja može da izrazi njihove ciljeve i nade.

Što se tiče odnosa sa Srbijom, rekao je da Egipat ima odlične odnose sa našom zemljom, kao i sa Indijom i drugim državama.

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na prilici da učestvuje u istorijskoj proslavi 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

„Hvala svima vama na toploj dobrodošlici i gostoljubivosti koju sam dobio u mojoj voljenoj zemlji“, poručio je Naser.

RTS

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.