Crna Gora

07:09

6 oktobra, 2021

KRIVOKAPIĆ DANAS SA LIDERIMA PARLAMENTARNE VEĆINE Rekonstrukcija Vlade ili nova kriza vlasti?

Eksperti, političari ili i jedni i drugi, pitanje je na koje bi premijer Zdravko Krivokapić danas mogao da da konačan odgovor, nakon sastanka sa liderima parlamentarne većine.

Foto: Vlada CG

Sastanak je najavljen u 12 sati.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović optimista je i nada se da su svi prihvatili ozbiljnost situacije.

“Nadam se da smo na visini zadatka. Na kraju smo, čini mi se, pod malim ili velikim uslovima, svi prihvatili rekonstrukciju, prihvatili da je to najbolji put i da ne treba se igrati odmah, prijetiti sa izborima. Može i tako, ali ozbiljni političari stvari mogu da riješe i u hodu, moraju”, ocijenio je Danilović.

Lider SNP-a Vladimir Joković uoči sastanka kaže da očekuje da premijer predloži konkretne korake i da saopšti plan rekonstrukcije.

„Vjerujem da će premijer predložiti rješenja za rekonstrukciju ili će tražiti od partija da predlože šta bi oni htjeli“, ocjenjuje Joković.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da Vlada nije zaslužila prelaznu ocenu, dodajući da 41 poslanik vladajuće koalicije smatra da je sadašnje stanje neodrživo.

Podsetio da je premijer Zdravko Krivokapić, prilikom formiranja Vlade Crne Gore 4. decembra prošle godine, tražio 200 dana za ocenu njenog učinka.

On je kazao da kada se analizira šta je Vlada Crne Gore uradila u tom periodu, kakva su bila očekivanja i izborna obećanja – može se konstatovati da izvršna vlast nije zaslužila prelaznu ocenu.

„Nakon tih 200 dana mi smo konstatovali i saopštili – Vlada u ovakvom sastavu nema našu podršku. I od tada, do današnjeg dana, imamo razgovore, pregovore, povećavao se broj političkih subjekata koji su, takođe, iskazivali nezadovoljstvo sa radom Vlade. Sada je svih 41 poslanik na poziciji na je trenutno stanje neodrživo„, istakao je Mandić.

Podsetimo, Demokratski front i Demokratska Crna Gora traže proširenje kabineta na 18 resora i tri potpredsednika.

Za Građnaski pokret URA, ideja o povećanju broja ministarstava može, ali ne i da nova ili stara mesta pokrivaju političari.

„Bilo kakvo unapređenje rada vlade isključivo se može desiti u skladu sa principom na kojem vlada trenutno postoji a to je ekspertsko-nestranački princip, stav je GP URA koji su više puna ponovili.

Tužilački savet još na čekanju

Drugo redovno, jesenje zasjedanje Skupštine Crne Gore trebalo je da počne prije par dana ali se još ne zna kada će biti održana prva sjednica, iako poslanike očekuje više predloga zakona, odluka i izbora.

U skupštinskoj proceduri je među politički prioritetnim pitanjima izbor predsjednika Državne izborne komisije jer su lokalni izbori u tri opštine u decembru, ali i izbor dijela članova novog Tužilačkog savjeta koji je uslov za početak promjena u Tužilaštvu.

Prethodno su Demokrate i DF predložili da se Tužilački savjet izabere na sjednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada.

„Na prethodno navedeni način bi biće riješena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Pregovori unutar vlasti ne mogu trajati do unedogled. Zemlja se bori da se oporavi od korona-krize i Vlada mora da funkcioniše, a to znači i da ima jasnu podršku u parlamentu za svoje poteze. S toga je jasno da građani koji su dali podršku 30. avgusta očekuju konačan dogovor.

Čitajte Region i na Fejsbuku.

Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.