PRIZOR OD KOJEG STAJE DAH Spomenik Slobode, na brdu Jasikovac u Beranama, krije strašnu priču! (FOTO/VIDEO)

Alo Redakcija

17:22

Na granici 0

Spomenik Slobode na Jasikovcu podignut 1972. godine, okružen je sa 40 granitnih blokova.

PRIZOR OD KOJEG STAJE DAH Spomenik Slobode, na brdu Jasikovac u Beranama, krije strašnu priču! (FOTO/VIDEO)
Aloonline.me

Na njima je, sa preko 10.000 slova ispisana istorija Polimlja. A istorija Berana počinje upravo ovde. Na brdu Jasikovac.

Tu su posle boja na Rudešu 1862. godine Turci podigli svoje vojno utvrđenje i tek povremeno prelazili na levu obalu Lima da umire buntovno stanovništvo.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Spomenik na Jasikovcu je jedan od simbola Berana, simbol borbe za oslobođenje koja se u ovom kraju vodila tokom Balkanskih, Prvog i Drugog svetskog rata. Autor spomenika je poznati arhitetkta i nekadašnji gradonačelnik Beograda, Bogdan Bogdanović.

Aloonline.me

Italijani su želeli da od Crne Gore stvore protektorat pod pokroviteljstvom italijanske kraljevske kuće Savoja. Hteli su da restauriraju kraljevinu pod dinastijom Petrovića. Obezbedili su da crnogorski separatist i zelenaši održe tzv. Petrovdanski sabor, na kojem su poništene odluke Velike Podgoričke skupštine iz 1918. Godine, ukinut Ustav Kraljevine Jugoslavije i sve institucije te zajedničke države. Proglašena je nezavisna Crna Gora i upućena molba kralju Italije Viktoru Emanuelu da odredi namesnika Crne Gore. Princ Mihailo Petrović odbio je kraljevsku krunu kao protivnik okupacije, separatista i zelenaša.

Aloonline.me

Masovni ustanak crnogorskog naroda je izbio dan nakon Petrovdanskog sabora, kao odgovor na njegove odluke, a počeo je napadom gerilskih ustaničkih odreda na niz italijanskih karabinjerskih I žandarmerijskih postaja. Gerilske borbe prerasle su u opštenarodni ustanak u toku kog su oslobođena brojna mesta u Crnoj Gori.

Odluku o dizanju ustanka u beranskom srezu doneo je Mesni komitet KP Berane na sastanku u selu Lužac 14.jula 1941. godine u sastavu Milan Kuč, Đoko Pajković, Radomir Mitrović, Radomir Jovančević, Radivoje Vukićević, Milivoje Mićović, Miloš Mališić, Radmila Nedić i Dušan Bošković. Oružani ustanak u ovom kraju počeo je 16.jula napadom na italijansku patrolu u Pešcima.

Italijanski okupatori 17.jula, kao odmazdu za ustanak, streljali 9 rodoljuba na brdu Jasikovac.

Na samo kilometar od centra grada, park na Jasikovcu postao je omiljeno izletište Beranaca, i mesto sa kog se pruža najbolji pogled na čitav grad. To je mjesto gde dolaze ljudi da šetaju, odmaraju, ali i da treniraju.

Autor: Alo Redakcija

Komentari(0)

Loading