USTAŠE KLALE I SILOVALE PO UKRAJINI Nemački fašisti im odali priznanje na monstruoznosti, novine sve zabeležile (FOTO)

09:00

Na granici 0

Pre osamdeset godina, Harkov je bio mesto gde se vodila jedna od najvažnijih bitaka na Istočnom frontu u Drugom svetskom ratu.

USTAŠE KLALE I SILOVALE PO UKRAJINI Nemački fašisti im odali priznanje na monstruoznosti, novine sve zabeležile (FOTO)
Novosti

U krvavim operacijama kod ovog grada, koji je ove, 2022. poprište sukoba, stradalo je oko 200.000 vojnika Crvene armije nakon što je 12. maja maršal Semjon Timošenko počeo sa napadom na nemačku Šestu armiju. Uspešniji su tada bili nacisti, predvođeni Fridrihom Paulusom, pa je Hitlerova vojska sebi otvorila put za buduće operacije u Staljingradu.

Harkov je bio poprište još jedne bitke, u februaru 1943. godine, kada se ponovo sukobila vojska Trećeg rajha i Crvene armije. Sukobi su trajali gotovo mesec dana i bila je to i poslednja veća pobeda Nemaca u Drugom svetskom ratu.

Novosti
 

 

Novine "Nova Hrvatska" iz vremena NDH donele su u maju 1942. glavni naslov "Bitka kod Harkova traje", a na naslovnici je bio i tekst "Hrvati u borbama kod Harkova, pred početak velike navale na boljševike". Pavelićevi legionari iz 369. pojačane pešačke pukovnije poznate i kao Hrvatska legija, pridružili su se Vermahtu još u leto 1941. Javilo se tada čak 5.000 dobrovoljaca, a NDH je, uprkos činjenici što nikada nije objavila rat SSSR, slala vojnike da ratuju zajedno sa nemačkom vojskom.

Ustaški legionari prvi put su u oktobru 1941. upali u selo Budinskaja. Ovde, ali i po drugim mestima, pljačkali su, silovali, dok su ih Nemci, zbog surovosti, hvalili "za hrabrost" kod bitke u Harkovu.

Komentari(0)

Loading