KOMESAR EU SNAŽNO PODRŽAO OTVORENI BALKAN: Žali zbog neuključivanja Podgorice i Sarajeva

11:31

Na granici 0

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, odgovarajući na pitanja o inicijativi „Otvoreni Balkan“ koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kazao je da „regionalna integracija, zasnovana na pravilima EU i inkluzivnoj regionalnoj saradnji, može doneti opipljive koristi za Zapadni Balkan i Evropsku uniju“

KOMESAR EU SNAŽNO PODRŽAO OTVORENI BALKAN: Žali zbog neuključivanja Podgorice i Sarajeva
Printscreen/Youtube

Varhelji je istakao da „regionalna integracija, zasnovana na pravilima EU i inkluzivnoj regionalnoj saradnji, može donijeti opipljive koristi za Zapadni Balkan i Evropsku uniju“.

“Evropska Komisija nastavlja da u potpunosti podržava zajedničko regionalno tržište kako su se dogovorili lideri partnera sa Zapadnog Balkana na samitu Berlinskog procesa u Sofiji 2020. Komisija priznaje i žali zbog nedostatka napretka u implementaciji zajedničkog regionalnog tržišta među šest partnera sa Zapadnog Balkana. Ovaj nedostatak napretka zadržava važne dobitke, posebno za preduzeća, investitore i potrošače”, ističe Varhelji.

Dodaje i da svaka inicijativa koja vodi ka dubljoj regionalnoj ekonomskoj integraciji može biti korisna.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

“Međutim, to bi trebalo da se radi na inkluzivan način. Lideri Zapadnog Balkana stoga moraju da postignu napredak u implementaciji zajedničkog regionalnog tržišta, uz konstruktivan angažman svih strana. Ovo je važno kako bi se ostvarile pune prednosti regionalne integracije, kako bi se što bolje iskoristile investicije u okviru ekonomskog i investicionog plana i bolje povezao cio region sa jedinstvenim tržištem EU”, zaključuje Varhelji.

 

Izvor: agencije

Komentari(0)

Loading