KO JE ROBERT GOLOB: Novi premijer Slovenije

16:11

Na granici 0

Robert Golob, 55-godišnji menadžer i relativno novo lice u slovenačkoj politici, rekao je sinoć pozdravljajući svoje članove da je stranka postigla svoj cilj i veličanstven izborni rezultat te da želi što pre sastaviti novu vladu.

KO JE ROBERT GOLOB: Novi premijer Slovenije
Printscreen/Youtube

U novi saziv slovenačkog parlamenta ulazi pet političkih stranaka, dvostruko manje od sadašnjeg, a novu vladu sastaviće Robert Golob iz Pokreta sloboda (GS), pobednika parlamentarnih izbora u nedelju i poručio da u Sloveniju “dolazi sloboda”.

Golob, donedavni lider državnog energetskog poduzeća GEN-I, svoj je ulazak u politiku najavio pre nekoliko meseci, nakon što mu je Janšina vlada odbila produžiti mandat.

“Politika me nije postavila na ovu funkciju, ali me jeste naterala da se počnem baviti upravo politikom”, objavio je kada je sišao sa čela velike državne kompanije.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Golob je s 29 godina doktorirao elektrotehniku na ljubljanskom univerzitetu.

Na čelu slovenačkog državnog poduzeća GEN-I-ja proveo je 16 godina, a u politici je od kraja devedesetih godina. U doba Janeza Drnovšeka bio je državni sekretar, a onda se aktivirao u opcijama na centru kao što su Pozitivna Slovenija i SAB.

Od objave kandidature pažljivo balansira između postojećih opcija, pokušava izbeći preterane ideološke rasprave i zalaže se za načelne vrednosti kao što su digitalizacija, inovacija i zelene politike. Kao glavne tačke svog budućeg delovanja, ako uspe sklopiti koalicije za formiranje vlade, ističe zdravstvo i klimatske promene.

Komentari(0)

Loading