SESTRINSKE CRKVE: Nakon poluvekovnog raskola, SUTRA ZAJEDNIČKA LITURGIJA SPC i MPC NA VRAČARU

12:11

Na granici 0

Čin povratka Makedonske pravoslavne crkve (MPC) pod kanonsko okrilje Srpske patrijaršije, posle poluvekovnog raskola, biće ozvaničen sutra u Hramu Svetog Save na Vračaru.

SESTRINSKE CRKVE: Nakon poluvekovnog raskola, SUTRA ZAJEDNIČKA LITURGIJA SPC i MPC NA VRAČARU
SPC

U zavetnoj crkvi srpskog naroda patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zajedno će služiti Svetu liturgiju, čime će dogovor između dve crkve dobiti i duhovnu potvrdu.

Srpska crkva na liturgiji u Beogradu očekuje sve vladike dosadašnje nekanonske MPC, koji će se prvi put od 1967. godine učestvovati u bogosluženju sa episkopima SPC. Činom zajedničke službe i pričešća, uz simbolični bratski zagrljaj crkvenih poglavara i episkopa koji im saslužuju, kako objašnjavaju u SPC, biće definitivno uspostavljeno liturgijsko i kanonsko jedinstvo dve „sestrinske crkve“.

"To će biti istinski veliki događaj, koji će obeležiti naše vreme. Velika rana na telu naše Crkve je na putu isceljenja. Dogovor koji je napravljen, tek zajedničkom liturgijom dobiće puni smisao", kažu u Srpskoj patrijaršiji.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U vrhu SPC čije je najviše telo – Sveti sabor – od ponedeljka okupljeno na svom prolećnom zasedanju u Beogradu, ne kriju zadovoljstvo ovakvim epilogom crkveno-političke podele, rođene u okvirima vrhuške komunističke Jugoslavije. Iako je Sabor SPC dao jasne naznake budućeg konačnog raspleta ovog raskola, otvorenih pitanja – nije malo.

Patrijarh srpski na pravom mestu

Autonomni status koji je odobren dosad nepriznatoj Makedonskoj crkvi podrazumeva punu i nesmetanu unutrašnju samostalnost. To u praksi znači da će MPC biti potpuno nezavisna na svom kanonskom prostoru. U ovom trenutku nije jasno da li će ona obuhvatiti i eparhije u inostranstvu, za koje nisu dobili zeleno svetlo Vaseljenske patrijaršije. Buduća MPC biće obavezna da prihvati patronat Srpske patrijaršije, a na liturgijama će biti na prvom mestu pominjano ime patrijarha srpskog. Jedina preostala kanonska obaveza jeste preuzimanje svetog mira – bogoslužbenog ulja – sa blagoslovom poglavara SPC.

"U direktnom razgovoru sa makedonskim episkopima biće rešen niz pravnih i crkveno-upravnih pitanja važnih za funkcionisanje buduće autonomne MPC. To se pre svega odnosi na njeno ustrojstvo, pitanje statusa episkopa, sveštenstva i hramova postojeće Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Jovana (Vraniškovskog), koja je od 2002. godine delovala u jedinstvu sa SPC. Sačekaće se i odluka o poglavaru autonomne MPC", navode u SPC.

U crkvenim krugovima niko nema dilemu da predstojeći razgovori neće biti ni kratki, ni jednostavni, ali dosadašnji tok događaja ohrabrenje je za obe strane. Iz ugla Srpske patrijaršije, povratak u kanonsko jedinstvo – u status autonomne crkve – ključni je preduslov za početak dijaloga i o konačnom statusu MPC, koji za matičnu SPC više nije ni sporan, niti kontroverzan. Makedonska crkva je pod neuporedivo većim pritiskom tamošnje javnosti, koja u pomirenju i povratku pod okrilje crkvenog Beograda vidi kapitulaciju i izneverana očekivanja.

Tamošnji episkopi u tišini odbijaju napade i najavljuju da će ostati dosledni onome što je dogovoreno sa SPC. U Skoplju će danas biti održana sednica Svetog sinoda MPC, na kojoj će biti razmotrena situacija u svetlu odluke Sabora SPC. "Ovi dani nam sigurno nisu dati za međusobne optužbe, lov na veštice i nepotrebne svađe, već za zahvaljivanje Bogu što se vratilo kanonsko jedinstvo sa pravoslavnim svetom. Molimo Svetu Trojicu za mudrost pre nego što preduzmemo naredne korake",rekao je mitropolit Pimen iz MPC.

Mitropolit prespansko-pelagonijski Petar odluku SPC ocenjuje kao korak napred u odnosima dve crkve:

"Stvari za nas više se ne kreću unazad, već napred. Vaseljenska patrijaršija je naložila SPC da u okviru kanonskog akta i crkvenog predanja reši administrativna pitanja između dve crkve. Kada Patrijaršija u Beogradu reši ova pitanja, ne vidim šta bi moglo biti negativno u ovom procesu.

U javnosti Severne Makedonije spekuliše se da su se SPC i MPC već načelno usaglasile o punoj nezavisnosti MPC, koja će uslediti nakon najavljenog dijaloga. Status autonomne crkve, otud, doživljava se samo kao prelazna faza do pune autokefalije koju bi u slučaju pozitivnog ishoda trebalo da prizna celi pravoslavni svet.

Komentari(0)

Loading