Prelepa a krvava MALAGA - nova prestonica za okršaje kotorskih klanova!

21:45

Na granici 0

Rat kotorskih klanova, Škaljarskog i Kavačkog, rasplamsao se širom Evrope a zahvatio je i Malagu, piše portal "malagahoy.es", pozivajući se na podatke Europola. Kako su naveli, između 2018. godine i 2021. godine u Malagi su registrovana 33 ubistva u obračunima kriminalnih mreža specijalizovanih za trgovinu kokainom i kanabisom.

Prelepa a krvava MALAGA - nova prestonica za okršaje kotorskih klanova!
Shutterstock

Kako se navodi, Kosta del Sol je jedno od omiljenih mjesta za naseljavanje kada su u pitanju pripadnici pomenutih kriminalnih grupa. 

"To implicira da postoje brojni obračuni između rivalskih bandi i mnogo mrtvih. Po specijalizovanom izvještaju o trgovini kokainom koji su sproveli Europol – agencija Evropske unije za policijska pitanja – i  Evropska opservatorija za droge, u oblasti Kosta del Solu su se dogodila 33 ubistva i dva pokušaja ubistva u samo tri godine, između 2018. i 2021. godine. Većina poginulih su Španci (13), iako su u provinciji Malagi živote izgubili, između ostalih, i Belgijanci, Danci, Irci, Francuzi, Slovaci, Britanci, Srbi, Crnogorci i Marokanci", piše u tekstu. 

Citira se izvještaj Europola, u kome se ističe da su kriminalne mreže umiješane u trgovinu kokainom veoma otporne i neke djeluju na više kontinenata. Posebno se ističe da su Ujedinjeni Arapski Emirati postali sigurno utočište za organizatore visokog nivoa trgovine kokainom ka EU. 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Mafijaška udruženja sa Zapadnog Balkana su postala veoma istaknuta u poslednjih deset godina, a kao dio nasilja vezanom za šverc i puteve kokaina došlo je do brojnih ubistava u Malagi, Beču, Berlinu, Amsterdamu ili Atini. Sukobi koji su rezultirali krvlju i smrću između klanova Kavaški i Škaljarsi iz Kotora (Crna Gora) ili između Kinahana iz Dablina i drugih rivalskih grupa dešavali su se u raznim djelovima Evrope, a među njima je i Malaga", navedeno je u tekstu. 

Europol u svom izvještaju, kako se navodi, upozorava da u poslednjoj deceniji "postoji sve veći broj kriminalnih mreža koje koriste nasilje na brutalniji način nego u prošlosti“. 

Trgovina kokainom je usko povezana sa lučkim oblastima, pri čemu su luke Antverpen (Belgija) i Roterdam (Holandija) glavne tačke ulaska kokaina u Evropu. U belgijskim lukama je 2020. godine zaplijenjeno 69 tona kokaina, dok je u Holandiji to bilo 45 tona.

Španija je na četvrtoj poziciji sa 26 tona, što pokazuje interesovanje trgovaca drogom za ulazak u Evropu preko španske obale.

Izvor: rtcg.me

Komentari(0)

Loading