UKRAJINSKA MISICA POZVALA DAME DA IZAĐU NA ULICE

19:00

Na granici 0

Misica iz Ukrajine Anastasiia Lenna postala je poznata još na početku rata kada je pozirala sa oružjem u rukama želeći podići svijest o dešavanjima u svojoj zemlji. Sada je to i ponovila, ali jednom nama dobro poznatom fotografijom, nastalom pod opsadom u Sarajevu.

UKRAJINSKA MISICA POZVALA DAME DA IZAĐU NA ULICE
Printscreen/Instagram

Ruska invazija na Ukrajinu u mnogim je Bosancima i Hercegovcima probudila stare rane, a da su i Ukrajinci upoznati sa sličnom situacijom koja se dešavala u ovoj zemlji potvrdila je upravo spomenuta misica.

Anastasia je u početku bila meta ismijavanja jer se, u trenutku kada su se Ukrajinke pridruživale vojsci i odlazile u pravu borbu, ona fotografisala sa oružjem.

Sada je objavila kultnu fotografiju Melihe Varešanović nastalu pod opsadom Sarajeva, želeći poručiti damama da se ne predaju.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

U svojoj objavi na Instagramu napisala je: “Žena na fotografiji je iz stare sarajevske porodice koju je slomio rat. Ovdje joj je 38 godina. Sarajevo je pod opsadom. Ona i njena sestra sahranile su majku. Ošišala je svoju dugu kosu, jer je za nju bilo nemoguće brinuti – bez vode, bez šampona. Našminkala se, obukla svoju omiljenu haljinu i zaputila se gradom na posao, rizikujući da je na svakom koraku pogodi snajperista”.

 

Zatim je nastavila: “Međutim, ona ne bježi, ne ugađa neprijatelju svojim strahom, ne daje materijal novinarima koji vole fotografisati ranjene i uplakane žrtve. Hoda uzdignute glave uz vojnike, uz zidove skladišta zaštićenih vrećama s pijeskom”, stoji u Anastasiijinoj objavi.

Dodala je kako je fotografija, čiji je autor Tom Stoddart preminuo lani 17. novembra, obišla najveće svjetske publikacije, učinivši Melihu slavnom ženom.

“Melihi je danas šezdesetak godina. I dalje radi, nosi Chanel kostime i dobro se sjeća jutra kada je hodala i nosila jedino što se moglo suprotstaviti cinizmu i destrukciji – svoju ljepotu i dostojanstvo, tiho govoreći: ‘Nećeš nas slomiti’. Dakle, dame, ispravite ramena, ispravite držanje i idite na besplatno fotografiranje”, poručila je Anastasiia želeći ohrabriti žene iz Ukrajine koje se i danas suočavaju sa ratom.

U komentarima, mnogi su se složili kako ih se priča o Melihi jako dirnula, a neki su uzvratili i komentarom: “Slava Ukraini, Slava Bosni”.

Inače, kultna fotografija nazvana “Žena Sarajeva”, bila je stavljena i na aukciju, a početna cijena iznosila je 1.500 funti.

Stoddart je za nju od 1993. dobijao brojne ponude i nagrade, a jedan njen primjerak ima i poznata holivudska glumica Anđelina Džoli.

Autor fotografije bio je Britanac, a preminuo je u 68. godini života.

Izvor: Klix

Komentari(0)

Loading