81.GODIŠNJICA OD STRADANJA 5500 SRBA: Ustaše 41. ubijale građane samo zato što su SRBI

17:11

Na granici 0

Na području spomen-kompleksa Šušnjar u Sanskom Mostu, koji je posvećen žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, danas je obeležena 81. godišnjica stradanja 5.500 Srba i 50 Jevreja koje su svirepo ubile ustaše na Ilindan 1941. godine.

81.GODIŠNJICA OD STRADANJA 5500 SRBA: Ustaše 41. ubijale građane samo zato što su SRBI
Printscreen/Youtube/LikeStory

Organizaciju ovoga događaja, koji, kako je istaknuto, ima veliki značaj za srpski narod u celini, bio je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske. Na danas održanom skupu bile se prisutne brojne delegacije, predstavnici Konzulata Republike Srbije, Vlade RS, opština  Prijedor, Oštra Luka, Novi Grad i Kostajnica, organizacija koje okupljaju borce Narodnooslobodilačkog rata te porodice poginulih i zarobljenih boraca Vojske RS, brojni građani, kao i pripadnici Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Prisutnima se obratio Dragan Mastikosa, načelnik Oštre Luke, te istakao kako obeležavanju zločina na Šušnjaru u proteklom periodu nije data onakva pažnju kakvu zaslužuje taj istorijski događaj, što se ispravlja poslednjih godina.

U ime Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, obratio se njegov savetnik Radovan Kovačević, te istakao kako se istina o ovom i drugim zločinima nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu teško probijala.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

"Dugo se istina o zločinima zataškavala i maskirala, a oni su počinjeni nad nedužnim žrtvama samo zato što su bili Srbi. Zbog toga danas imamo Republiku Srpsku kao garant da se takvi zločini nad Srbima nikada više neće dogoditi. Republika Srpska je okrenuta ka miru i suživotu sa svim onima s kojima dijelimo životni prostor", kazao je, između ostalog, Kovačević.

Ovom prilikom održan je i istorijski čas, na kojem je rečeno kako je zločin na Šušnjaru trajao puna tri dana, te da su na ovaj lokalitet, na prevaru dovođeni i ubijani Srbi sa područja cele sanske opštine. Zločin su, kako je istaknuto, počinile ustaše pomognute Nemcima, kako bi se ugasio ustanak koji je tada planuo i etnički očistio ovaj teritorij od srpskog stanovništva. Ono što je posebno bilo monstruozno, kako je kazano, jeste da je većina žrtava ubijena hladnim oružjem. Ovom prilikom još jednom je istaknuto i loše stanje u kojem se nalazi ovaj spomen kompleks, a posebno spomenik koji je devastiran, iako se nalazi u registru kulturno istorijskih spomenika koji su pod zaštitom države.

Posle verskog obreda, vence i cveće na spomenik žrtvama fašističkog terora položile su delegacije i građani koji su prisustvovali ovom događaju.

Komentari(0)

Loading